Op zoek naar beschrijvingen van het alledaagse

Beschrijvingen van het dagelijkse, weinig ophefmakende leven, van gekoesterde objecten en momenten hebben me altijd aangetrokken. Stilaan verzamelde ik een kleine kast van boeken die hier van veraf of dichtbij mee te maken hebben. Deze maand grasduin ik door deze boeken, naast de boeken over de kindertijd en de Franse kinderboeken.  

Een kleine greep uit de collectie.

1. Guus Middag - Ik maak nooit iets mee en andere avonturen - De bezige bij (1996)

De columns in dit boekje waren eerder op de kinderpagina van het NRC te lezen. De bundel won de Gouden Griffel in 1996. Het is een wonderlijke combinatie van kleine verhaaltjes over alledaagse dingen die telkens eindigen met een klein gedichtje. Voor jonge en oude lezers.

2. Twee uitgaven van het Huis van Alijn (een parel van een museum in Gent): (1) Rituelen in Beweging en (2) drempelmomenten

Deze uitgaven staan symbool voor de verandering die Het Huis van Alijn sinds 2000 onderging.  het boekje 'Drempelmomenten', waarin de belangrijke momenten in een mensenleven als overgangsrituelen in hun cultureel-antropologische context worden geduid. In Rituelen in Beweging lezen we hoe rituelen onder invloed van de tand des tijds aan belang inboetten of drastisch zijn gewijzigd.

 

 

3. Bill Bryson - Een Huis vol. Een kleine geschiedenis van het dagelijkse leven.

Op de kop getikt op de maandelijkse boekenmarkt van Bilzen. Van dezelfde auteur als 'Een kleine geschiedenis van bijna alles' waarin hij de grote evoluties en ontdekkingen van de laatste eeuwen weet te beschrijven in een toegankelijk proza. 'Een huis vol' ligt klaar om te ontdekken.

4. Sherry Turkle (ed.) Evocative Objects - MIT Press (2007)

Een boek dat ik ooit kocht ter inspiratie voor een paper over het concept 'nostalgie' toegepast op de prentenboeken van Alain Verster. (Die paper kan je hier terugvinden). Verschillende onderzoekers bespreken in korte essays over hoe een welbepaald object hen met de wereld verbindt. Het gaat om objecten uit de kindertijd, muziekinstrumenten, kunstobjecten, objecten rond rouw, ...

5. Eric De Kuyper - Dag stoel naast de tafel. Kroniek van het dagelijkse. Sun (1991).

Een verzameling 'schetsen' over de 'cultuur van de dagelijksheid' die verscheen net na de publicatie van Aan zee en De hoed van tante Jeannot. Zo schrijft De Kuyper: "Toen ik deze rubriek een paar maanden geleden begon, wou ik haar bestemmen voor een geregelde analyse en kritiek van onze dagelijkse bezigheden. Zoals er een wekelijkse film- of theaterrubriek bestaat, zo zou er ook een regelmatige kroniek kunnen bestaan gewijd aan onze wereld van elke dag." (p.36)

6. Françoise Héritier - Le Sel de la Vie (2012) & Le Goût des mots (2013) - Uitgeverij Odile Jacob

Deze antropologe ging op zoek naar de dingen die smaak brengen aan ons bestaan. Omdat het boekje heel gunstig werd onthaald, volgde nadien nog een boekje over 'woorden', met in het achterhoofd het moment waarop we als kind taal en woorden ontdekten. Je vindt er heerlijke kleinoden als 'Vélocipède est un animal véloce à six pattes' of 'Ping-Pong distribue des gaffes, tout simplexen.'

7. Akiko Busch - A geography of home. Writings on where we live. - Princeton Architectural Press (1999)

Een boekje dat ik langgeleden kocht en nog nooit helemaal heb uitgelezen. Het is een ode aan en tegelijkertijd filosofische mijmering over het huis, een thuis. Busch reflecteert over de inkomdeur die voor-of achteraan kan staan, de betekenis van de wasplaats en de andere dienstbare plekken in een huis.

8. Susan Stewart - Narratives of the Miniature, the Gigantic, the Souvenir, the Collection - Duke University Press (1993)

On Longing geeft een fascinerende analyse over de manier waarop alledaagse objecten betekenis krijgen en geven aan de wereld. Het is een boek dat ik net als 'Evocative objects' kocht ter voorbereiding van een paper over nostalgie. Maar ook na het indienen van de paper  blijft het een inspirerend werk over de invloed van culturele alledaagse artefacten.