Kobeke

Kobeke is mijn peter, de jongere broer van mijn mama. Hier moet hij een jaar over zeven zijn geweest. In een workshop geleid door Ingrid Godon maakte ik dit portret van hem.

IMG_4739.JPG
IMG_4749.jpeg

Omdat er toen nog wat tijd over was, stortte ik me op ‘Maria’, een overgroottante. Ze woonde samen met haar broer Jozef (echt waar, Maria en Jozef samen in een huisje) en ze bakten patisserie voor de Koning. Aan hun venster hingen trekpoppetjes. Ook al was ze niet moeders mooiste, toch doe Ik Maria hier oneer aan met deze tekening. Daar moet verder aan gewerkt worden!

IMG_4750.jpeg

Marjan

Marjan heeft drie zonen van 12, 16 en 18 jaar. Ze is zetelopmaakster van beroep. Ze houdt van tentoonstellingen en theater maar heeft daar tot dusver te weinig tijd voor. Haar jongste zoon is gefascineerd door het maken van games. Marjan zelf houdt van illustratie en beelden. De boeken en magazines die ze leest, moeten vooral haar esthetische honger naar beelden stillen. 

 

Vier suggesties van Binocle:

  • A.S. Byatt, Pauw en wijnrank, Over William Morris en Mariano Fortuny, De Bezige Bij, 2016, 192 p.

Kleine Parel: mooi uitgegeven boekje over het leven van twee ‘totaalkunstenaars’: A.S. Byatt zoekt in dit zorgvuldig uitgegeven boekje op geslaagde wijze de parallellen tussen het leven en werk van de Britse ontwerper William Morris van de Arts & Crafts Movement en de Spaanse modeontwerper Mariano Fortuny die zijn leven in Venetië eindigde. De foto’s, het papier en de letterzetting van dit boekje zijn een streling voor het oog. Een klein literair hebbeding.

  • International Indie Game Festival, Het Bos, Ankerrui 5-7, Antwerpen. vrij 10- zon 12 februari.

Bijzondere Samenkomst van de beste Gamemakers: de vijfde editie van het kunstenfestival rond videogames met een focus op ‘indie’ games (onafhankelijke games). Er zijn workshops, demonstraties en lezingen van mensen van over heel de wereld die van nul begonnen en nu een eigen game bureau hebben. Gedetailleerde informatie op https://www.screenshake.be

textiel.jpg
  • Internationale textielbiënnale in Haacht van 4 tot 12 maart  

Gemeenschapscentrum Den Breughel, Wespelaarsesteenweg 85 – 3250 Haacht. 4 tot 12 maart: 37 textielkunstenaars uit 11 verschillende landen tonen hun werk. Hoewel de website www.artksp.be van de organisator er misschien wat ‘ambachtelijk’ uitziet, lijkt het getoonde werk echt de moeite waard.  Raadpleeg best de website voor de openingsuren.

 

  • Picturale Ronse, van 4 maart tot 1 april,  cultureel centrum De Ververij, Wolvestraat 37, Ronse.

De opkomende talenten van de illustratiekunst samengebracht: elke twee jaar organiseert de stad Ronse een overzicht van het opkomend illustratietalent in België. Ze tonen een aanmoedigende tentoonstelling van geselecteerde 'jonge' talenten en een grootse tentoonstelling van 'gevestigde waarden'. In een eregalerij hangen de vorige 6 laureaten en de laureaat van 2015, Sebastiaan van Doninck, krijgt een solotentoonstelling.

Rodjano

Rodjano is 17 jaar. Hij zit in het zesde middelbaar en zijn vrije tijd gaat naar muziek luisteren, lezen en voetballen. Hij wil af en toe naar toneel gaan, maar het mag niet 'saai' zijn, zegt hij zelf. Hij houdt van boeken die hem over het leven doen nadenken en hem uitdagen.

Hij kreeg van zijn vriendin een Cadeau Bon van Binocle

 

De vier eerste tips van Binocle voor Rodjano:

  • Jandy Nelson, Ik geef je de zon, Blossom Books, 2016, 366 p.

ik geef je de zon.jpg

Jude en Noah zijn tweelingen en onafscheidelijk tot een tragische gebeurtenis hun wereld helemaal overhoop haalt. Het boek toont afwisselend het perspectief van Jude en Noah en hoe ze omgaan met de hindernissen in hun jeugd. Kunst blijkt een belangrijke houvast te zijn, en de liefde natuurlijk....

 

  • Russel Hoban, The Mouse and His Child, Faber & Faber, 2005, 176 p.

TheMouseAndHisChild.jpg

Een in Vlaanderen onbekende, Engelse klassieker uit 1967:  The Mouse and His Child van Russel Hoban is een kinderboek dat vooral door volwassensen graag gelezen wordt: het is een donkere, filosofische parabel over twee speelgoedmuizen - vader en zoon - die uit een speelgoedwinkel ontsnappen, de wijde wereld intrekken en tegen wil en dank een avontuurlijke tocht ondernemen die hen voor het leven tekent. De auteur toont op (relatieve) kindermaat een ironische spiegel op de samenleving, in een geestig Engels neergepend. Op youtube vind je ook de film uit het jaar 1977, maar die mag je maar achteraf bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=1OWdw1IwdYY

 

  • MartHa!tentatief en Think of One, Ne merel op nen tak,

5 mei om 20.00u, CC Berchem, Driekoningenstraat 126, 2600 Berchem

Een verhalenverteller zoekt versterking van de zotste Antwerpse band van begin deze eeuw: Johan Petit van MartHa!tentatief vertelt in Ne merel op nen tak het verhaal van een vriend die besliste België te laten voor wat het is en zich in Sao Paolo te vestigen. Samen met de band Think of One brengt hij het broeierige Sao Paolo tot leven. 

 

  • José Gonzalez Solo - Openluchttheater Rivierenhof

24 Juli om 20.00u, OLT Rivierenhof

Hartje zomer in de feeërieke omgeving van dit park wegdromen bij de zachte stem van José Gonzalez: dat wordt onvergetelijk. De fragiele stem van deze Zweeds-Argentijnse singer-songwriter is er eentje die je uit de duizend herkent. Er zijn slechts weinig artiesten die zoveel in beroering weten te brengen met enkel een gitaar en stem. Een voorproefje beluister je hier.