Op verlof in Dinard, met Franse kinderboeken

We gaan er nog 5 dagen tussenuit, naar één van de mooiste kuststadjes van Bretagne.

Dinard is de veel minder toeristische buur van Saint-Malo, met een hoge concentratie aan kunst en cultuur in de zilte zeelucht. De hoofdstraat, die zich langzaam naar beneden open rolt om te eindigen op een baai met oud-Engelse grandeur, is bezaaid met kunstgaleries en op het centrale plein waakt het standbeeld van Hitchcock over de toeristen en over een parade van zijn collega's die jaarlijks - rond begin oktober - verzamelen blazen voor het 'Dinard British Film Festival' (°1989).

Het verlof vormt een 'uitgelezen' aanleiding om de kennis van mijn Franse kinderboeken nog wat bij te spijkeren of op te frissen.

Marie Desplechin, gelauwerd Frans kinderboekenschrijfster, heeft met haar verhalen over een klein meisje dat opgroeit in een heksenfamilie een hit te pakken. Het eerste verhaal over het meisje 'Verte' kreeg een vervolg met de vriendinnetjes 'Pome' en recent ook 'Mauve'. 

Jean-Français Chabas viel met 'Le diable de monsieur Wai' in de prijzen op de jaarlijkse kinderboekenbeurs van Montreuil (Parijs). Twee kleine broertjes moeten weg van hun eiland en trekken met meneer Wai naar de stad om er voor hem te werken en zo niet meer tot financiële last te zijn voor hun ouders. Voor lezers vanaf een jaar of acht.

 

Susie Morgenstern schreef een klassieker met 'Lettrés d'amour de 0 à 10', waarin we eenzame leven volgen van een pientere knaap die kennis maakt met een dolle, kleine en vrijgevochten meid. Hij wordt met veel liefde in haar immense familie opgenomen. Heel knappe karakterschetsen. Ook vanaf een jaar of negen. 

 

Hervé Walbecq 'Histoires du pays qui n'arrêtait pas de grandir' kocht ik ook op de kinderboekenbeurs van Parijs. Kleine filosofische verhaaltjes voor kinderen die ik zelf nog moet ontdekken.

Marcel Pagnol en zijn theaterteksten over het leven in een Zuid-Frans vissersdorp zijn absolute must-reads en kunnen een goede 'woordenboekoefening' zijn voor Nederlandstalige lezers die zich aan hun eerste Franse boekjes wagen!