Mijn kerstgeschenk voor jou: download je plooiboekje voor je persoonlijke jaarbalans.

(wie even scrolt, vindt de pdf die je kan downloaden)

boekje rechts: jaarverslag 2013. Boekjes links en midden: jaarverslag 2018

boekje rechts: jaarverslag 2013. Boekjes links en midden: jaarverslag 2018

Ik maak elk jaar in de kerstvakantie mijn persoonlijk jaarverslag op” las ik een aantal jaren geleden in een kort artikeltje. Een actrice was aan het woord.

Ze vertelde hoe ze voor haar theatercompagnie elk jaar rond februari het jaarverslag schreef en dat ze het na een tijdje gek vond dat we dat allemaal wel doen voor onze instellingen en bedrijven maar niet voor onszelf!

En dus nam ze zich voor om tijdens het kerstverlof een halve dag na te denken over het afgelopen jaar en op te schrijven hoe dat was verlopen.

Dat vond ik een heel mooi principe en eind 2013 maakte ik daarom voor mezelf en voor heel de familie een klein boekje met vragen over het afgelopen en het komende jaar. Mijn man vond zijn ingevulde exemplaar onlangs terug. Hij vond het heerlijk om er terug in te bladeren en te ontdekken wat zijn wensen en teleurstellingen waren geweest.

Het enthousiasme over dat kleine boekje bracht me op het idee zelf een exemplaar te ontwerpen dat jij nu gewoon kan downloaden, zelf in elkaar steken en invullen.

Je kan het ook afdrukken voor je kinderen, je zussen, je tante, … Hieronder en in de bijlage geef ik de plooi- , knip- en plakinstructies mee, en neen, het boekje is op het einde van de rit niet helemaal ‘perfect’, maar je kan het zo goed maken als je zelf wil. En dan neem je even tijd en vul je het boekje in….

maak je eigen boekje.jpg

Je kan de drie pagina’s waarvan je een boekje maakt hier downloaden: pagina 1, pagina 2, pagina 3. Druk ze liggend af. Je moet ook even kijken of je ‘passend’ moet aan vinken bij de afdrukinstellingen. Bij mij gaf dat het beste resultaat.

En de handleiding vind je hier.

dit is blad 1 van de pdf

dit is blad 1 van de pdf

dit is blad 2 van de pdf

dit is blad 2 van de pdf

dit is blad 3 van de pdf

dit is blad 3 van de pdf

Mocht je er eentje maken, zou het me plezier doen als je me een foto zou sturen of een berichtje! via Facebook (binocle_cultuurinzicht) of instagram (idem) of naar info@binocle.be

Ik ga er even in stapjes door: Je begint met de witte kant naar boven en plooit het blad over de lengte in twee (zie handleiding) en dan plooi je het terug open. Nu doe je hetzelfde maar in de breedte en je laat het blad dicht. (nu zie je de bedrukte kant). Je plooit het blad op de lijntjes tot een accordeon. Dan knip je het op de volle witte lijn tot het midden (maar dus niet helemaal!!) door. Dan heb je normaliter het onderstaande beeld:

IMG_5497.JPG
IMG_5498.JPG

Nu plooi je het blad terug wat dicht zoals hierboven rechts en neem je de flapjes aan weerskanten van de snee vast. Je duwt de flapjes naar onder tegen elkaar, zodat je het onderstaande beeld linkst krijgt, en dan plooi je alles zodat de dame met het gezicht vooraan staat, en de lippen achteraan. Dit herhaal je ook voor blad 2 en 3.

IMG_5499.JPG
IMG_5500.JPG

Als het goed is, heb je nu drie dunne boekjes die je nog aan elkaar moet plakken. Het middelste boekje heeft (niet zoals op de foto hieronder) lipjes. De twee andere boekjes hebben ook lipjes achterop.

IMG_5496.JPG

Je plakt de juiste lipjes tegen elkaar zodat ze elkaar precies een kusje geven.

IMG_5519.JPG
IMG_5518.JPG

Nu is je boekje klaar en kan je beginnen invullen. Wie dat wil kan de blaadjes tussenin nog dichtplakken. Omdat het een geplooid boekje is, is het niet perfect. Hoe ‘goed’ jij het wil, moet je zelf bepalen. Dichtplakken kan zeker. En misschien plak je zelf een kartonnetje op de voor- en achterkant met een eigen ontwerp zoals ik deed met het exemplaar op de foto helemaal bovenaan links? Tussen het voorblad en het kartonnetje kan je ook een lint plakken zodat je het boekje kan inwikkelen en toeknopen, of je gebruikt gewoon een elastiekje. Of je plakt een stukje stof op de rug zoals bij een echt boek. Up to you.

IMG_5520.JPG
IMG_5521.JPG

Wie meer inspiratie wil voor toffe plooiboekjes kan dit boek bestellen:

IMG_5517.JPG