In de agenda van maart en april

c06ccb97.JBM-Campagne@2x.png
xxl.jpg

Boeiende studiedag aan de Universiteit Antwerpen, die in het thema van de jeugdboekenmaand, een thema weiden aan wetenschap in boeken. Een weekje later mocht ik afreizen naar Den Haag om een eervolle vermelding in ontvangst te nemen van de Miep Diekmann thesis jury. Het was een hele mooie studienamiddag waarin wetenschappelijke lezingen, praktijkstudies en warme odes aan de overleden auteur Miep Diekmann aan bod kwamen. Vooral de herinneringen die haar collega-auteurs aan haar ophaalden, brachten een levendig en kleurrijk portret van deze grote dame.

 

IMG_2027.JPG

Met het digitaal beelden atelier ontdekken we het FABLAB, een geweldig labo waar je als particulier kan 3-D printen en alles in hout of andere materialen kan uitsnijden. Je moet uiteraard wel je eigen ontwerp op voorhand klaar hebben, en een beetje inzicht hebben in het instellen van de printers, maar als dat niet meteen lukt, komen de fablabbers je onmiddellijk helpen. Een verborgen parel in hartje Antwerpen, met dank aan het Stedelijk Onderwijs.

wonderepluim.jpg

Begin maart schreven bijna 5000 kinderen hun eigen verhaal neer. De wondere Pluim is een wedstrijd die al bijna 2 decennia loopt en kinderen aan het schrijven zet. Als leesouder heb ik de prachtigste verhalen gelezen en af en toe moeilijke keuzes moeten maken. Maar de nieuwe Paul van Ostaijen is in elk geval wel al gedetecteerd! Een heerlijk initiatief dat op 9 juni afsluit in het Paleis waneer de winnaars bekend worden gemaakt!

IMG_1993.JPG

En we mochten in Londen aan Tate, waar twee tentoonstellingen mekaar in tijd net overlapten toen wij er waren: Modigliani en Picasso (in 1932). Er was bijzonder veel werk van Modi en opnieuw stond ik vol bewondering. Ludiek en interessant was de 3D ervaring, waarin je je echt in het atelier van de schilder waant. Mocht Modi nu nog leven, denk ik dat hij bovendien heel mooie graphic Novels zou maken, en daarmee wil ik helemaal geen afbreuk doen aan zijn schilderijen. De tentoonstelling Picasso in het voor hem belangrijke jaar 1932 was educatief en geeft meer inzicht in zijn context en leven, maar ik was minder enthousiast over het werk dat er hing.

316b2a41f48c9c220372f2d16a10a6c4.jpg

In april mogen we naar de nieuwe van Fabre gaan kijken. Heel erg benieuwd hoe hij ons Belgen op de bühne zet. Twee dagen later zakken we af naar Luik waar voor een tweede of derde keer het Jungle Festival wordt georganiseerd: een kinder- en jeugdliteratuurfestival verspreid over de stad, om wat meer inzicht te krijgen in het werk van onze zuiderburen. Alleen is er nog niet zoveel info beschikbaar. Best hun Facebook in de gaten houden.

29216534_1510233915770925_9120223327884901108_n.jpg