Binocle tipt 15 zomerse tentoonstellingen

1. Biënnale van de Schilderkunst - Over landschappen

Drie kunstmusea uit de Oost-Vlaamse Leiestreek die samen een tentoonstelling organiseren, dat is de Biënnale van de Schilderkunst. In het Roger Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie (Zulte), het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle (Sint-Martens-Latem) en het Museum van Deinze en de Leiestraak in Deinze wordt moderne en hedendaagse schilderkunst rond landschappen samengebracht van 1 juli tot 30 september 2018.

gommaar-gilliams_1517068539.jpg

2. Gommaar Gilliams  

Antwerpen - Gallery Sofie van de Velde - vanaf 30 juni

Jonge kunstenaar die veel kleur en verschillende materialen gebruikt. Ik heb slechts een paar dingen gezien maar was meteen verkocht. Ik wil het werk beter leren kennen en dat kan dus bij ons om de hoek op nieuw zuid.

9082b7b9dc38db1a11592cf794a2d237.jpg

3. Un/settled

Oostende - een stadsoverschrijdend project, uitgezet door KAAP - tot in november

Vele mensen zijn - vrijwillig of gedwongen - ver weg van huis. Een handvol kunstenaars brengt deze kleine verhalen tot bij u. Lijkt me de moeite!

4. Barok in Antwerpen

ET_front.jpg
  • Experience Traps in het Middelheim tot 23 september (neem aub ook pakketten en tennisballen mee om tegen de muur van Ann Veronica Janssens te tennissen, niets zo leuk als een balletje slaan in het park op zondagmiddag)
  • Sanguine/Bloedrood (curator Luc Tuymans) in het Mkha tot  16 september
  • Michaelina, the leading lady van de barok in het MAS tot 2 september
  • Altaarstukken van Jan Fabre in Amuz 
  • Tony Le Duc in dialoog met Frans Snijders en daarna proeven in een restaurant! 16 restaurants maken een recept uit het oude receptenboek (17de eeuw) van Frans Snijders.
1529968652203.jpg

5. 31 days of .tiff

Antwerpen - Fotomuseum - van 29 juni tot 29 juli

Hier wordt opkomend talent in de kijker gezet.

gustave-van-de-woestyne-de-papeter-1911-sint-martens-latem-gemeentelijk-museum-gevaert-minne-(c)-erwin-de-keyzer-a.jpg

 

6. Feast of Fools. Bruegel Rediscoverd

Gaasbeek - Kasteel van Gaasbeek - tot 28 juli

De tentoonstellingen van Gaasbeek zijn bijna altijd echt heel sterk. En de tuin is een oase van rust. Pick nik meenemen! Deze keer tonen ze ook hoe de Vlaamse schilders van rond de wereldoorlogen omgingen met de erfenis van Bruegel, vb Van de Woesten.

Schermafbeelding 2018-06-26 om 15.54.19.png

7. Hugo Claus, Con Amore.

Brussel - Bozar - tot 22 juli

Kijk, ik heb te weinig van Claus gelezen om te kunnen zeggen dat ik van zijn werk hou. Maar ik wil hem wel beter leren kennen en ik hou van Marc Didden die deze tentoonstelling heeft gecureerd. Dus ik moet nu alleen nog maar gaan....

VF_Hemauer-Keller_01-1.jpg

8. Groentopia

Kemzeke - Verbeke Foundation - tot 28 oktober

Eerlijk? Verbeke Foundation is gewoon de leukste 'museumplek' in België, want het is helemaal geen museum en de kinderen kunnen er gewoon heel hard rennen, en er staan ongelooflijk intrigerende werken, en de tuin is de max en het eten ook en het is heel weird dat dit er zomaar 'is', en ze halen zelfs de strandbeesten tot daar (!) en je kan er zelfs blijven slapen. Ik heb het al gedaan. We deden weinig ogen dicht maar vergeten zal ik het nooit. Please ga naar Verbeke Foundation (maar niet op een opening want dan is het kippen en koppen lopen).

Senza-Titolo-600x440.jpg

9. Melancholia

Brussel - Villa Empain - tot 19 augustus

Een volbloed nostalgicus als ik, wordt ook aangetrokken door titels als deze. Bovendien is het een prachtige villa.

Schermafbeelding 2018-06-26 om 15.12.59.png

10. Wayne Thiebaut - Museum Voorlinden

Wassenaar - museum Voorlinden - vaste collectie : altijd maar deze tentoonstelling tot 16 september  

Voor wie richting Nederland cruist: dit is een heel toffe plek om samen met kinderen kunst te ontdekken. Het is een heel open museum (waar dus geen lintjes en hekken staan) maar net heel veel suppoosten - jongens en meisjes waarvan je ziet dat ze zot zijn van kunst - die je alle uitleg willen geven. De kunst is spectaculair en daarom heel fijn voor de kinderen. Maar er hangen ook gewoon echt knappe dingen. Het staat op een landgoed waarvan de tuin door Piet Oudolf ontworpen is. Ook niet de eerste de beste dus. En als je zin hebt, ga je nadien gewoon een dagje naar Scheveningen op het strand hangen.

Schermafbeelding 2018-06-26 om 16.05.43.png

11. Liquid City - Vloeibare stad

Brugge - Triënnale -tot 16 september

afae14b8e5d8f001368e9b62e02e8869.jpg

Triënnale Brugge 2018: Liquid City | Vloeibare Stad heeft internationale kunstenaars en architecten uitgenodigd na te denken over hoe flexibel, vloeibaar, weerbaar een historische stad als Brugge kan zijn in een tijd waarin niets nog zeker lijkt.

02f2852a93a9ab633507dadc645f3664.jpg

12. Forever Young

Hasselt - Modemuseum - tot 2 september

Het thema van deze tentoonstelling sluit aardig aan bij mijn fascinatie over kindbeelden. Dat was overigens ook het thema van de parallel tentoonstelling van het cultureel centrum Hasselt. Maar in het modemuseum wordt getoond wat de jongerencultuur op vlak van mode brengt. 

13. The world of Tim Burton

Genk - C-Mine - van 15 augustus tot 28 november

Tim Burton is vooral gekend van zijn fantasierijke films, maar hij is vooral een begenadigd tekenaar. Zijn volledig oeuvre kan je deze zomer in Genk ontdekken. Best je tickets op voorhand kopen.

vign-eteaulam2018-format-4-3.jpg

14. l'été au LaM

Frankrijk Villeneuve d'Ascq - LaM - tot 2 september

Débris-Collages - récupérer, assembler et reconstruire is een  transversale tentoonstelling die werken vanuit de vaste collectie van het LaM samenbrengt. De vaste collectie herbergt hedendaagse en moderne kunst en art brut. Naast deze tentoonstellingen zijn er tijdens de zomer nog een resem activiteiten en is er uiteraard ook het schone beeldenpark rondom.

15. Dromen van parelmoer.  De Ensor-collectie van het KMSKA in Oostende.

Oostende - Muzee - tot 16 juni (2019)

Ensor en Spilliaert staan deze zomer extra extra in the picture in Oostende. U vindt er hier veel over.