Binocle tipt uw Cultureel Seizoen in Antwerpen

Hieronder vind je 26 voorstellingen die het komende seizoen in Antwerpen spelen. Het is mijn eigenzinnige keuze van voorstellingen die ik allemaal zelf zou willen zien (of heb gezien) en die me inspireren omdat ik de acteurs of regisseurs steengoed vind, omdat het thema me aanspreekt (geschiedenis, nostalgie, het kleine leven, ravottende kinderen, politiek, multimediaal, collage, goeie muziek, ...), omdat het opkomende gezelschappen zijn, of gewoon omdat ik iets nieuws wil ontdekken. Misschien kan het jou helpen om je keuze te maken? De teksten hieronder schreef ik niet zelf. Ze komen uit de programmabrochures. Bij de opmaak van dit programma was dat van De Studio jammer genoeg nog niet beschikbaar. 

Wil je liever in Limburg naar toneel, kijk dan op de blog voor Limburgse tips!

Er kruipt wat werk in het uitpluizen van de culturele programma's. Als je de tips nuttig of fijn vond, mag je dat gerust hier laten weten!

30/08 - 'INVITED' - SEPPE BAEYENS/ULTIMA VEZ/KVS - DANS - DE SINGEL 

Copyright Danny Willems

Copyright Danny Willems

'Invited' werd geselecteerd voor het theaterfestival dat elk jaar aan het eind van de zomer plaatsvindt en 'het opvallendste' van het afgelopen cultuurseizoen wil tonen. Bij de meeste voorstellingen zit het publiek netjes in de zaal, achteroverleunend in comfortabele zetels, terwijl de spelers op een afstandje op het podium staan. Bij INVITED probeert choreograaf Seppe Baeyens zijn artistieke antwoord te formuleren op de vraag: hoe kan het publiek mee de choreografie van een voorstelling maken? Met dans als gemeenschappelijke taal wil hij binnen beperkte tijd en ruimte een gemeenschap stichten waarin de grenzen tussen cast en publiek vervagen.

Tickets en meer info

21/09 - 'NEW SKIN' - HANNAH DE MEYER - THEATER - TONEELHUIS (TROUBLEYN)

hannah1.png

Hannah De Meyer: “Ik voel me erg verbonden met een jonge generatie van anti­racistische schrijvers, klimaatactivisten, economen die opstaan. De eerste generatie die het economisch gezien niet beter heeft dan haar ouders. Jonge mensen die geboren worden in een kapotte wereld, rondkijken en verontwaardigd vragen: Really? Is this what you’ve left us?
Ik bewonder die woede. Het is de stugge verontwaardiging van iemand die gedwongen wordt op zoek te gaan naar alternatieve verhalen. Andere verhalen over wat succes is, wat welvaart, en wat een welvarende maatschappij.

Tickets en meer info

22/09 - 'HAMLET' - LISABOA HOUBRECHTS & KUIPERSKAAI - THEATER - TONEELHUIS

d8ba70f2831ab91758cbd3c1943da9dd04e2f36333db857481693e7d1de3d1753b075756.jpg

Lisaboa Houbrechts gaat de confrontatie aan met Hamlet. Ze zet het perspectief van de vrouw centraal en legt de focus op de destructieve relatie tussen Hamlet en zijn moeder, koningin Gertrude. Houbrechts toont de onschuld van Gertrude en brengt haar zo naar het hart van het repertoire. Lisaboa vroeg actrice Grace Ellen Barkey om de rol van de strijdende Gertrude te vertolken. Samen met haar zoon Victor Lauwers, als prins Hamlet, en haar dochter Romy Louise Lauwers, in de rol van Ophelia, zal Grace Ellen voor het eerst te zien zijn in een Kuiperskaai­ productie. 

Tickets en meer info

28/09 - 'MERCENARY' - AHILAN RATNAMOHAN - DANS/PERFORMANCE - MONTY

5786-ahil_1.jpg

In 2022 zal Qatar één van de grootste spektakels ter wereld hosten: de FIFA World Cup. Het feit dat de organisatie van dit voetbalcircus in handen van Qatar ligt, maakt veel tongen los. Samen met de enorme stadions midden in de woestijn, rijzen vele verhalen over massa-exploitatie van onderbetaalde arbeidskrachten, veelal met een migratie-achtergrond, op. Performance-maker en voetballer Ahilan Ratnamohan reisde naar Qatar, Nepal en Sri Lanka, waar hij oog in oog kwam te staan met de realiteit die nodig is om deze WK-droom te bouwen. Door middel van interviews met de werknemers, kreeg hij een blik achter het beeld dat de Westerse media ons voorhoudt, hij keek recht in de levens van diegenen die het harde veldwerk verrichten. Hij ontdekte dat - net zoals het prachtige voetbalspel zelf - de waarheid ons vaak bedriegt.

Tickets en meer info

5/10 - 'WITLOF FROM SYRIA' - SIEN VANMAELE - THEATER - CC DE KERN WILRIJK

Copyright Thomas Dhanens

Copyright Thomas Dhanens

Een vrouw bereidt een maaltijd. In haar hoofd passeren flarden van voorbije ontmoetingen en ervaringen die ze tracht te duiden. Haar gedachten zijn poëtisch, schurend en buitengewoon eerlijk. Hoe is het om via een gedeelde passie – het koken – tot verbinding te komen met een ander? Kan je daarbij los komen van je vooroordelen? Sien spaart zichzelf niet, maar ook het publiek zal zich in haar gedachtekronkels herkennen. Witlof from Syria is een zintuiglijke reis in woord en beeld, en in de geuren en smaken van granaatappels, za’atar, savooikool en… kanaries. De Vlaamse theatermaker Sien Vanmaele gebruikt haar passie voor koken en theater als middel om ontmoetingen tot stand te brengen en zichzelf en de wereld kritisch te bevragen. Zo ook in haar nieuwe food performance Witlof from Syria. De vraag: “Wil je met me koken?” leidde tot verschillende ontmoetingen met mensen van Syrische afkomst, thuis in hun keuken.

Tickets en meer info

10/10 - 'A QUIET EVENING OF DANCE' - WILLIAM FORSYTHE & SADLER's WELLS - DANS - DE SINGEL

Copyright Bill Cooper

Copyright Bill Cooper

William Forsythe komt terug! De Amerikaanse choreograaf stond sinds de late jaren tachtig regelmatig op het programma van DeSingel en hij is en blijft één van de meest vernieuwende hedendaagse choreografen met een unieke, onnavolgbare bewegings­taal. (...) Forsythe stimuleert zijn dansers om net als hij grenzen te verleggen en nieuwe horizonten te verkennen. Dat samengaan van een zoekend brein, een open geest en de energie van uiterst getalenteerde dansers willen we honoreren met deze ‘A Quiet Evening of Dance’. Deze voorstelling - in coproductie met deSingel - bestaat voornamelijk uit duo’s en trio’s gebracht door zeven van zijn dansers van weleer.

Tickets en meer info

20/10 - 'VERBETER DE WERELD' - GENE BERVOETS, TINE LAUREYNS, RICK DE LEEUW - Theater - NOVA

Copyright Koen Bauters

Copyright Koen Bauters

‘Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg’, ‘Praat niet recht wat krom is’, ‘Een gelukkig mens is er twee waard’: vijf jaar is het geleden dat Phil Bosmans op net geen negentigjarige leeftijd overleed. Veel van de spreuken en aansporingen die hij als uitgesproken charismatische frontman van de Bond Zonder Naam uit zijn mouw wist te schudden, klinken desalniettemin nog altijd bekend in de oren. Stuk voor stuk ‘oneliners’ of ‘tweets’ avant la lettre die hij iedere maand tot in de Vlaamse huiskamers wist te brengen. Deze theatermonoloog, geschreven op basis van een uitgebreid bronnenonderzoek maar ook op basis van nieuwe gesprekken met mensen die hem van dichtbij hebben gekend, wil niet zomaar een klassiek levensverhaal brengen, maar juist dieper graven naar het hoe en het waarom van Bosmans’ buitenissige, mysterieuze en tot de verbeelding sprekende persoonlijkheid. Het stuk werd geschreven door Rick de Leeuw, geregisseerd door Tine Laureyns en wordt vertolkt door Gene Bervoets.

Tickets en meer info

15/11 - 'TRUE COPY (HORROR VACUI)' - BERLIN - FILM - DE SINGEL 

Copyright G.J. Jansen

Copyright G.J. Jansen

Voor hun nieuwe creatie ‘True Copy’ duikt Berlin in het leven van meestervervalser Geert Jan Jansen, een personages uit één van hun vorige voorstellingen. Nu is hij hun protagonist, en wat voor één! Meer dan twintig jaar lang lichtte hij de kunstwereld op. Met verve: Picasso en Appel schreven nietsvermoedend echtheidscertificaten bij werk dat hij had geschilderd. Een spellingsfout in een certificaat bij een werk ‘in de stijl van’ Chagall deed hem na vele jaren de das om. Maar er zouden nog steeds vier werken in musea hangen, waarvan niemand vermoedt dat ze van hem komen. ‘True Copy’ legt de vinger op enkele pijnpunten binnen de kunstwereld. En vertelt het universele verhaal van één man die zich staande tracht te houden binnen een web van leugens. Of zijn het variaties op de waarheid?

Tickets en meer info

22/11 - 'BEETHOVEN INTEGRALE' - JEAN-GUIHEN QUERYAS & ALEXANDER MELNIKOV - KLASSIEK CONCERT - DE SINGEL

3f6b0238-bf48-4f38-a27c-191ed5c2f3b1.jpg

Wil u eens indruk maken in melomaan gezelschap? Een paar tips. Zo kunt u gerust poneren dat Beethoven de uitvinder van de moderne cellosonate is. Dat illustreert u vlot aan de hand van de twee laatste Cellosonates opus 102. Voeg er uit de losse pols aan toe dat dit Beethovens laatste kamermuziekwerken met piano zijn tout court! Uit 1815 om precies te zijn. Verhef dan uw stem en ga in een snel tempo verder…

Tickets en meer info

28/11 - 'SUMMERSPACE. EXCHANGE. SET/RESET' -  MERCE CUNNINGHAM & TRISHA BROWN BALLET DE L'OPERA DE LYON - DANS - DE SINGEL

Copyright Jaime Roque de la Cruz

Copyright Jaime Roque de la Cruz

Het Ballet de l’Opéra de Lyon verenigt twee pioniers van het Amerikaanse postmodernisme: Merce Cunningham en Trisha Brown. Hun oeuvre is een pleidooi voor het ontginnen van onbeperkte mogelijkheden. Ver van de klassieke danscodes, koppelden zij het lichaam los van de vertelling of van de muziek. Zo maakte Cunningham zijn choreografie ‘Summerspace’ (1958) onafhankelijk Morton Feldmans muziek en het decor van Robert Rauschenberg. Toch heeft dit gezamenlijk werk het effect van een zwoele zomerdag. In ‘Exchange’ (1978) liet hij het toeval de orde van de bewegingen bepalen. Trisha Brown vestigde haar typische dansstijl in 1983 met het baanbrekende ‘Set and Reset’: een continuüm van bewegingen, lichtvoetig en snel.

Tickets en meer info

29/11 - 'VANAF NU IS HET VAN JOU' - MAAIKE OUBOTER - MUZIEK - DE ROMA 

Copyright Aisha Zeijpveld

Copyright Aisha Zeijpveld

Vanaf Nu Is Het Van Jou is het antwoord op de vraag die Maaike Ouboter zichzelf vorig jaar stelde na haar doorbraak in 2013: wat nu? Maaike nam de tijd om stil te staan, om na te denken en om inspiratie op te doen voor nieuwe liedjes. Door te praten met allerlei - voor haar onbekende - mensen en te luisteren naar hun persoonlijke verhalen. “Want íedereen heeft een verhaal. En dat wilde ik horen, en ontdekken wat het met mij zou doen.” Deze bijzondere ontmoetingen vormden de basis voor Vanaf Nu Is Het Van Jou. Maaike verwerkte de verhalen, maakte ze zich eigen en is nu klaar om ze weer door te geven.

Tickets en meer info

14/12 - 'EEN MAN DIE SLAAPT' - BOG EN ZUIDELIJK TONEEL - THEATER - DE SINGEL

Copyright Taatske Pieterson

Copyright Taatske Pieterson

Georges Perec schreef ‘Een man die slaapt’ in 1967 vanuit het perspectief van een twintiger in Parijs. Terwijl de wereld buiten op ontploffen staat, beslist de man niet langer deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Hij trekt zich terug in isolement en onverschilligheid. Met ‘Een man die slaapt’ willen BOG-makers het alledaagse, het tijdloze en het gemeenschappelijke van het menselijk bestaan voelbaar maken. 

Tickets en meer info

14/12 - 'LES PECHEURS DE PERLES' - FC BERCHMAN - OPERA - OPERA ANTWERPEN

Copyright Hans Op De Beeck

Copyright Hans Op De Beeck

Les Pêcheurs de perles, Bizets eerste grote poging om een dramatisch lyrisch drama te schrijven, is een verborgen parel in de schaduw van Carmen. Daar komt echter verandering in wanneer het spraakmakende theatercollectief FC Bergman er mee aan de slag gaat. Ze dompelen het verhaal over de vergankelijkheid van liefde en vriendschap onder in een fascinerend universum. Een must-see operadebuut!

Tickets en meer info

14/12 - 'VOLTAIRE' - MAATSCHAPPIJ DISCORDIA - THEATER - MONTY

3f18c84126e2d8c5fbb7440cb49e694a_400x400.jpeg

Met speels gemak duikt Discordia in en uit het leven en werk van François-Marie Arouet. De grote denker uit de Verlichting, beter gekend als Voltaire (1694 - 1778). Het gedachtegoed van Voltaire is voor de makers van groot belang. Maar zijn grote liefde was het toneel. Het is dat aspect van zijn persoonlijkheid dat Discordia fascineert.

Tickets en meer info

10/01 - 'AREN' - BENJAMIN VERDONCK - THEATER - TONEELHUIS

4a8e8b35f999df029c1ddedd60bc1ac104e2f36333db857481693e7d1de3d1753b075756.jpg

Een arenlezer loopt achter de maaiers aan en raapt de aren die op het veld zijn gevallen alsnog op. Bij het maken van een werk blijven er veel ideeën liggen in het atelier. In AREN (wat ook ‘oogst’ betekent en ‘opbrengst’) neemt Benjamin Verdonck zijn publiek mee op tocht langs een selectie van onuitgevoerde of groeiende werkstukken uit dat atelier. Het ontwerp voor een tunnel vanuit de Nati­onale Bank naar de bloemenwinkel aan de overkant, een toverdoos, een verzameling ongebruikte consumptiebonnen, een nieuw ei van Fabergé, een collectie rattenvallen die het niet doen. Een parcours langs installaties, een miniatuurtheater en een wunderkammer.

Tickets en meer info

10/01 - 'TWEE ZIELEN, DRIE LEVENS, ZES MENSEN' - DE KOLONIE EN PETER DE GRAEF - THEATER - CC DE KERN WILRIJK

Copyright Jan Marchand

Copyright Jan Marchand

In drie verschillende tijdvakken ontmoeten ze elkaar. De man en de vrouw staan in elk deel in een andere verhouding tegenover elkaar. Telkens speelt er een ander aspect van ongelijkwaardigheid. Maar in elke scène worden de personages gedreven door universele, diepmenselijke vragen, worstelingen, verlangens. In de loop van de eeuwen is er veel veranderd, maar onze drijfveren niet. 

Tickets en meer info

16/01 - 'MITTEN WIR OM LEBEN SIND/BACH6CELLOSUITEN' - ANNE TERESA DE KEERSMAEKER & JEAN-GUIHEN QUEYRAS - DANS/MUZIEK - DE SINGEL

Copyright Anne Van Aerschot

Copyright Anne Van Aerschot

In deze dansvoorstelling komen twee grootheden uit de dans en de kamermuziek samen. Niet toevallig zijn beiden al vele jaren lang graag geziene gasten in deSingel. Het verhaal van deSingel en choreografe Anne Teresa De Keersmaeker gaat terug tot 1984. Jean-Guihen Queyras is sinds 2001 één van hun lievelingscellisten. In deze choreografie voor drie dansers en twee danseressen, waaronder Anne Teresa De Keersmaeker zelf, zoeken muziek en dans naar het wezen van Bachs Cellosuites afzonderlijk, en wordt ook hun onderlinge wisselwerking onthuld.

Tickets en meer info

24/01 - 'STADSDICHTERS' - MAUD VANHAUWAERT & BART MOEYAERT - INTERVIEW - CC DE KERN WILRIJK 

maud.jpg

Naar aanleiding van de dag van de poëzie heeft CC De Kern niemand minder dan de eigen Antwerpse stadsdichters Maud Vanhauwaert en Bart Moeyaert op hun programma staan.

Tickets en meer info

21/02 - 'IBSEN HUIS' - SIMON STONE en INTERNATIONAAL THEATER AMSTERDAM - THEATER - DE SINGEL

Copyright Jan Versweyveld

Copyright Jan Versweyveld

Voor zijn derde samenwerking met Internationaal Theater Amsterdam, bewerkte Simon Stone stukken van de Noorse toneelauteur Henrik Ibsen tot één grote familiesaga waarin drie generaties tijdens verschillende fasen in hun leven worden gevolgd. Centraal staat het in de titel genoemde buitenverblijf. We maken kennis met de gezinsleden vanaf 1964, het ogenblik waarop het huis in de steigers staat, tot 2016, wanneer het definitief in de vlammen opgaat.

Tickets en meer info

14/03 - 'BAGAAR' - GUY CASSIERS & LAZARUS - THEATER - HET TONEELHUIS

04869a8aaf95e735b77ddb873987b95604e2f36333db857481693e7d1de3d1753b075756.jpg

Met deze bewerking van Coup de Torchon, een film van Bertrand Tavernier uit 1981, zet Guy Cassiers zijn theatrale zoektocht verder naar de donkerste diepten van de menselijke ziel. Het universum dat Tavernier schetst in zijn film is van God los, de concepten van goed en kwaad hebben iedere vaste grond verloren... 

Tickets en meer info

27/03 - 'THE SEA WITHIN' - ELISABETH GRUWEZ/KVS - DANS - TONEELHUIS

Copyright Danny Willems

Copyright Danny Willems

The Sea Within is een magnetiserende voorstelling waarin Gruwez de chaos niet langer wil beteugelen, maar zijn eigen orde laat zijn. Nog steeds even vinnig en intens, maar in plaats van in te zoomen op het individu, wil ze tien dansers laten opgaan in een weids, ademend landschap. Voor het eerst in haar carrière danst Gruwez haar eigen choreografie niet zelf, maar selecteerde ze een groep van tien danseressen. Tien krachtige lotusbloemen die symbool staan voor verbinding. Zij brengen een nieuw, hedendaags ritueel waarin de ‘wij’ het ‘ik’ omarmt. De muziek is zoals gewoonlijk van de hand van Gruwez’ vaste kompaan Maarten Van Cauwenberghe, dit keer bijgestaan door Elko Blijweert en Bjorn Eriksson.

Tickets en meer info

29/03 - 'JOY' - JOHAN INGER/ALEXANDER EKMAN - DANS - OPERA ANTWERPEN

Copyright Hans Op de Beeck

Copyright Hans Op de Beeck

Het fascinerende en eigenzinnige tweeluik JOY is opgebouwd rond twee zwaargewichten van de Zweedse dans vandaag: Johan Inger en Alexander Ekman. Elk met hun eigen bewegings- talen en individuele zicht op de dans. Beiden zoeken de grenzen op van de absurditeit en balanceren tussen humor en ernst. Beide choreografen gaan op zoek naar een tegengif voor de donkere zijde van het leven: de eenzaamheid en de vergankelijkheid.

Tickets en meer info

03/04 - 'DE ZES BRANDENBURG CONCERTEN' - ANNE TERESA DE KEERSMAEKER & AMANDINE BEYER - DANS - DE SINGEL

Copyright Hugo Glendinning

Copyright Hugo Glendinning

Het werk van Anne Teresa De Keersmaeker berust op een nauwgezette verkenning van de band tussen dans en muziek: vanuit de kiem van een compositie, groeit haar choreografie. Ook al omarmt ze alle genres, uit haar oeuvre spreekt een grote liefde Bach. “Zijn muziek draagt voor mij als geen ander de beweging, de dans in zich, en weet de grootste abstractie te combineren met een concrete, lichamelijke en misschien juist daardoor ook transcendente dimensie.” Voor haar nieuwe dansvoorstelling zet de choreografe in op Bachs polyfonische meesterschap: de zes Brandenburgse Concerten, live uitgevoerd door Barokorkest B’Rock, o.l.v. Violiste Amandine Beyer, met wie Anne Teresa  De Keersmaeker reeds de voorstelling ‘Partita 2’ maakte en 16 dansers uit verschillende generaties van Rosas.

Tickets en meer info

03/04 - 'JUBILEE LANOYE' - BEHOUD DE BEGEERTE - WOORD - TONEELHUIS 

Copyright Dooreman

Copyright Dooreman

Zelfs ongewone stervelingen als Tom Lanoye, verwoed podiumdier en literaire divo, worden op een dag zestig. In Lanoyes geval op 27 augustus 2018. Bij die gelegenheid verschijnt er een boek met foto’s en ongepubliceerd archiefmateriaal, komt er een tentoonstelling in de Gentse Krook en gaat hij een heel jaar op tournee met Jubilee Lanoye.

Tickets en meer info

18/04 - 'NIET DOEN!' - PETER DE GRAEF EN BRUNO VANDEN BROECKE - THEATER - CC DE KERN WILRIJK

seizoensbeeld_niet_doen_something_els_hr.jpg

Iconisch toneel! Een clash tussen archetypen,
Een Mythisch treffen, zeg maar ….
Van Emotie versus Ratio, Fantasie versus Werkelijkheid.
Het vragen wordt in vraag gesteld, de twijfel betwijfeld.
Wat rest ons als intellectualisme banaal blijkt, kennis beperkend
en als de hele wereld vast draait in wetenschappelijk onderbouwde tegenstrijdigheden?

Wie de neuk zijn wij!?
Wij mensen?

Een zoektocht,
Alweer. …

Tickets en meer info

12/06 - 'MANIFESTO' - JULIAN ROSEFELDT - FILM/INSTALLATIE - DE SINGEL

Copyright Julian Rosefeldt

Copyright Julian Rosefeldt

Eén van ’s werelds grootste actrices, de Australische Cate Blanchett, schittert in deze ‘one woman show’ geregisseerd door de Duitse filmmaker en kunstenaar Julian Rosefeldt. Zijn werk wordt getoond in toonaangevende musea als het Moma in New York of Saatchi Gallery in Londen. Hier ziet u Blanchett zoals u haar nooit eerder zag: ze brengt maar liefst dertien verschillende personages virtuoos tot leven. Ze is onder meer te zien als schooljuf, poppenspeler, nieuwslezeres, fabrieksarbeidster, choreografe en dakloze. Moeiteloos transformeert ze van de ene in de andere rol. Julian Rosefeldt creëerde een immersieve filminstallatie waarin de dertien films simultaan vertoond worden. Een meesterwerk dat u onder geen beding mag missen!

Tickets en meer info