Groot worden. Een documentaire over opgroeiende kinderen.

Schermafbeelding 2019-03-22 om 11.13.30.png
Schermafbeelding 2019-03-22 om 11.13.58.png

In februari kwam het boek ‘Groot worden. Een documentaire over opgroeiende kinderen.’ uit. Dit boek is het orgelpunt van een 14 jaar lang traject dat fotografe Hilde Gilbos en later ook jeugdpsychologe Mieke de Veuster samen met 11 jongeren liepen.

Hilde Gilbos fotografeerde 11 kinderen elk jaar rond pasen van hun 12de tot hun 18de levensjaar. Ze vroeg aan Mieke De Veuster, jeugdpsychologe en al meer dan 20 jaar intensief bezig met het begeleiden van autobiografische verhalen, om de jongeren op hun 21ste te interviewen aan de hand van deze portrettenreeks.

Op hun 21ste blikken de jongeren terug op deze ‘Formative Years’ en kiezen ze zelf de setting waarin ze gefotografeerd willen worden. Het laatste woord krijgen de nu volwassen mensen wanneer ze 25 jaar zijn.

Schermafbeelding 2019-03-22 om 11.17.41.png
Schermafbeelding 2019-03-22 om 11.17.58.png

Het boek combineert 3 elementen die het voor mij ijzersterk maken:

  1. De twee auteurs hebben vastgepakt wat zo snel voorbij gaat en dat net gedocumenteerd. Het is alsof ze de lagen waaruit een persoon bestaat - al die jaren en al die ervaringen die je tot een ingewikkeld unicum maken - openleggen zoals een archeoloog dat op zijn site doet. Voor de zes vormende jaren van 12 tot 18, die in een mensenleven heel intens zijn maar die vaak slechts tot vijf woorden in je herinnering herleid zijn - krijgen deze elf mensen een prachtig cadeau mee voor de rest van hun leven

  2. Portretten in woord én in beeld en hoe één mens evolueert. Het is bijzonder om te lezen welke droom er was op een bepaald moment en hoe je je leven daarnaar inricht, en hoe vijf jaar later, sommige dingen niet meer van tel zijn en andere toch niet zoveel veranderd als je zelf wel dacht. Het is de complementariteit tussen de tekst en het beeld, dat het boek boeiend en emotioneel maakt.

  3. Hoe fijn is het om hier de stem van de kinderen te horen. Mieke De Veuster is er op een heel fijngevoelige manier in geslaagd om de eigenheid van hun stem te bewaren. In het boek wordt er een methode aangereikt om zelf te werken aan ‘autobiografisch verbeelden en vertellen’ en hopelijk inspireert dat heel wat ouders en klassen om meer stem te geven aan die rijke groeiperiode van hun kinderen.

Het boek is verschenen bij uitgeverij De Clip. info via uitgeverij@epo.be