In de agenda van oktober

Werk van Maartje Elants

Werk van Maartje Elants

Omdat we in oktober 100 jaar Russische Oktoberrevolutie herdenken, scholen we ons bij in het Centrum voor Russische studies in Leuven. Het organiseert een lezingenreeks over Rusland: "1917-2017: de Russische (R)evolutie".  De directeur van het Centrum, Prof. Lien Verpoest, is daarom ook paraat op De Afspraak (Canvas) op dinsdag 3, 10 en 17 oktober waar ze mini-colleges over het thema geeft. En ze is bij Binocle in het huis Happaert op 14 november, voor het Literaire en Cultureel Salon over Rusland, Samen met violiste Tatjana Scheck, pianist Kurt Hollants en beeldend kunstenaar Maartje Elants van wie onder meer bovenstaand werk zal worden getoond.

Deze maand ook bijleren op de Academie waar ik me bekwaam in Digitaal Beeldende Vormgeving om - onder meer - vlotter met een website te leren worstelen ... We zijn nog maar pas begonnen... 

In oktober kijk ik naar het werk van twee vrienden (die ik bijna nooit zie maar die ik ook moeilijk 'kennis' kan noemen als je samen bent opgegroeid). Sint-Truiden, creative hub: Tineke Caels zie ik aan de slag op woensdag in 'De koning zonder schoenen', een voorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar, en de nieuwe film van Michaël Roskam wil ik absoluut één van de dagen zien.

Tineke aan de slag in 'de koning zonder schoenen'

Tineke aan de slag in 'de koning zonder schoenen'

Het nieuwe kindje van Michaël Roskam

Het nieuwe kindje van Michaël Roskam

Bijleren, bijleren, bijleren op de conferentie met de welluidende naam: "TRANSLATION STUDIES AND CHILDREN’S LITERATURE – CURRENT TOPICS AND FUTURE PERSPECTIVES", georganiseerd door Ceres, KULeuven en Universiteit Antwerpen op 18, 19 en 20 oktober. Op 18 oktober geeft Jan Van Coillie zijn afscheidsrede, ter gelegenheid van zijn emeritaat. Van Coillie was één van de pioniers in het onderzoek naar kinderliteratuur in Vlaanderen. Zijn expertise ligt vooral bij de kinder- en jeugdpoëzie. In 1983 verscheen onder zijn impuls de bundel 'Ma er zit een dichter in mijn boom', samen met de Langspeelplaat  'Pa er zit een dichter in mijn boom'. Die kreeg ik TOEN, IN 1983 onder de kerstboom cadeau van mijn mama. Het is het cadeau dat ik me het best herinner van heel mijn kindertijd. En zie ze hier liggen:

mijn exemplaren van 'ma er zit ...' uit 1983

mijn exemplaren van 'ma er zit ...' uit 1983

and last but not least twee voorstellingen in de KVS. Op 7 november brengt Bruno Vanden Broeck er opnieuw 'Missie', een FAN TAS TISCHE monoloog van een pater die op missie was in Congo naar een tekst van David Van Reybroeck en in regie van Raven Ruëll. Vorige week zag ik van hetzelfde trio 'Para', dat ook echt sterk is en waarvan ik iedereen kan aanraden het te gaan bekijken. Al heeft voor mij 'Missie' toch een streepje voor! En dan staat er nog 'Moeder' van Peeping Tom in de agenda, dat ik nog niet zag, maar waarvan ik niets dan lovende woorden hoor.

'Moeder' van Peeping Tom (c) Herman Sorgeloos

'Moeder' van Peeping Tom (c) Herman Sorgeloos

'Missie' met Bruno Vanden Broecke

'Missie' met Bruno Vanden Broecke