Salon Afuk: Turkse en Arabische Literatuur in de Monty

IMG_0629.JPG

Denis Van Laeken van de Monty maakt er een punt van om in zijn huis 'maatschappelijk relevante voorstellingen' te tonen, geen l'art pour l'art, neen, de kunstenaar heeft de plicht om wakker en geëngageerd te zijn. Als culturele instelling heb je de verantwoordelijkheid om mee het debat aan te zwengelen, je publiek tot de orde te roepen, verontwaardiging los te weken, een geweten te schoppen. Het is een duidelijke visie die heel consequent wordt toegepast en waarvan ook Salon Afuk een weliswaar kleine maar plezierige vertaling is. Elke laatste maandag van de maand worden er drie Vlamingen uitgenodigd met Turkse of Arabische roots. Zij vertellen over een boek 'van ginder' dat ze belangrijk vinden en vervolgens leest een acteur er een stukje uit voor. 

Vorige maandag (18/12) was het een Marokkaanse avond.

Nadia Dala nam ons mee in haar bewondering voor de verhalen van Rafik Shami ('de gezel van het Oosten) die in 1970, haar geboortejaar, Syrië ontvluchtte en sindsdien vanuit Duitsland zijn proza de wereld instuurt. De sprookjesachtige passage die door Frank Dierens werd voorgelezen kwam uit het boek Een handvol sterren.

IMG_0626.JPG

Warda El-Kaddouri, een zeer pientere jongedame die aan een doctoraat werkt over religie en identiteit in de hedendaagse Duitse literatuur aan de Universiteit van Gent, ontsloot voor ons een van de werken van filosoof Ibn Rush: Het beslissende woord, geschreven in 1179 in Cordoba, toen die stad nog een van de grootste ter wereld was. In een notendop en schijnbaar uit de losse pols friste ze ons historisch geheugen op - over hoe, in het noordelijk deel van Europa, de 'Dark Ages' van de Middeleeuwen naast de florissante bloeiperiode van de Islam in zuidelijk deel ervan konden bestaan. Ibn Rush dacht na over de rol van de rede binnen religie en maakte de volgende kwieke redenering: in de Koran staat de waarheid (het is het woord van God) en de waarheid kan zichzelf nooit tegenspreken. Uit wetenschap en filosofie spreekt ook de waarheid, dus moet hetgeen daaruit voortkomt en wat in de Koran staat, overeenkomen. Mocht er schijnbaar iets anders in de Koran staan, dan betekent dat dat je dat niet letterlijk moet lezen maar overdrachtelijk moet begrijpen. Of hoe we ook vandaag nog iets kunnen leren van een twaalfde eeuwse filosoof. De tekst, niet zo makkelijk, werd deskundig voorgelezen door Dries de Win.

IMG_0630.JPG

Tenslotte koos Mohamed Ikoubaân voor een boek van Tahar Benjelloun, een Franse Marokkaan die eerder de prix Goncourt won en die vandaag bij ons bekend is voor de boekjes 'papa, wat is een moslim?' en 'papa, wat is een vreemdeling?', maar Ikoubaân koos voor het gitzwarte 'Een verblindende afwezigheid van het licht' waarin een soldaat aan het woord is die in de jaren 70, na de mislukte staatsgreep, wordt gevangen gezet samen met 57 andere soldaten. 28 mensen zullen deze marteling overleven. Geïnspireerd op reële feiten, is het een bijna ondraaglijke lectuur, waarvan een passage werd voorgelezen door Sara De Bosschere.

Het is een klein geschenkje van de Monty dat ze deze avonden organiseert, gratis en voor niets. Het enige wat je moet doen is je vooraf even inschrijven via de ticketlink van Monty.

Noteer alvast deze avonden in uw agenda, telkens om 20.30u:

  • Salon Afuk #8: Maandag 29 januari 2018
  • Salon Afuk #9: Maandag 26 februari 2018
  • Salon Afuk #10: Maandag 26 maart 2018
  • Salon Afuk #11: Maandag 23 april 2018

Wie er komt is vooralsnog een verrassing, maar laat dat nu net zo heerlijk zijn aan deze avonden.

IMG_0627.JPG