'Salon du Livre et de la presse jeunesse'

Het was een helse boel op de Parijse boekenbeurs, met wat wel 500 klassen leken die tegelijkertijd de vloer bestormden. In de kelder van de boekenbeurs was het minder hectisch. Daar vond je Face-à-Face, een tentoonstelling waarin 7 illustratoren aan de hand van prenten toonden hoe zij de kindertijd representeerden. Heel Eerlijk? Ik viel er niet van omver. Daar valt veel meer mee te doen. Ten eerste is het doodjammer dat zo'n tentoonstelling in de kelder eindigt, en geen prominentere plaats krijgt op de beurs. En ten tweede wordt er bijzonder weinig duiding gegeven bij het werk van de illustratoren. Waarom toont de ene kinderen en de andere antropomorfe dieren? Wat zegt het kleurgebruik, welk denkproces gaat eraan vooraf? Die en nog vele andere vragen blijven ongesteld en dus ook onbeantwoord. Beatrice Allemagna was van de zeven diegene die er bovenuit sprong (eerste zes prenten hieronder), maar dat is puur persoonlijke smaak.

De zes onderste prenten van bovenstaand blok tonen verschillende 'te volgen' of 'nog op te zoeken' werk. Bovenaan links uitgaven uit de jaren 60 en 70 van l'école des loisirs (er staat een prachtige tweedehands boekenhoek op de beurs met allemaal bijzondere (en vaak dure) uitgaven. Editions Courtes en Longues heeft een aantal interessante illustratoren onder dak waaronder Isabelle Simler die vooral met fijne potloodlijnen werkt en waarvan ik hier vooral het idee van 'wat zit er in de broekzak van (Alice in wonderland, Pinocchio, Assepoester,..)' heel inspirerend vind. Gaia Guarino (onderaan midden) maakt met collages kleurrijke prenten met ene eigen signatuur. Onderaan links een boek over een meisje dat verdrietig is over haar haar. Onderaan rechts een reminder dat ik dit boek verder moet opzoeken: Stravinsky en les ballets russen maakten samen l'oiseau de fut en uitgeverij Amaterra publiceerde er een prentenboek over.

Aanwinsten

IMG_0491.JPG

Het boek van Atak heb ik nu al enkele jaren op rij vast en nog nooit gekocht. Duitse kunstenaar en illustrator die in dit boek de wereld op zijn kop zet: de leeuw bewaakt de zookeeper, de muis gaat achter de poezen aan, het konijn schiet op de jager,... Heel eigen stijl die mij altijd wat aan Mexico doet denken. meer over Atak vind je hier

Emmanuelle Houdart is de ontdekking van dit jaar. De dame heeft al wel wat op haar actief (ze is inmiddels 50) maar haar werk is me nooit eerder opgevallen. Ze maakt eigenlijk allemaal wat monsterachtige figuren. Het deed me denken aan Tom Tippelaar, waarvan ik de prenten ECHT fascinerend vond toen ikzelf nog een uk was. Kinderen hebben gewoon bizarre dingen nodig, voedsel voor geest en verbeelding.

IMG_0492.JPG
Tom tippelaar getekend door Jan Marinus Verburg

Tom tippelaar getekend door Jan Marinus Verburg

Twee klassiekers van de Franse kinderliteratuur: 

FullSizeRender 2.jpg

Nadia - Chien Bleu - l'école des loisirs. Voor het eerst verschenen in 1989. Een blauwe hond staat dagelijks voor het raam van een klein meisje. Haar moeder verbiedt haar de hond nog te zien. Maar op een dag verdwaalt ze en de hond brengt haar veilig en wel thuis. Het grote formaat - elke prent strekt zich uit over twee pagina's - en het bijzonder gewaagd kleurgebruik maakten dit een opvallend boek in 1989 en ook vandaag nog wordt het verslonden door kinderen van 2 jaar en ouder.

IMG_0494.JPG

Anaïs Vaugelade - Une Soupe au Caillou - l'école des loisirs - een bizar verhaal waarbij een wolf aanklopt bij de kip om steensoep te koken. Waarschijnlijk is hij van zin om ook de kip in de dampende pot te mikken, maar dat mislukt want er komt telkens een nieuwe gast aanbellen. Aan het eind zit iedereen gezellig aan tafel, maar was dat wel de bedoeling van de wolf?

Tenslotte nog een klein hebbedingetje van de Belgische Genevieve Casterman die vooral bij onze Waalse zuiderburen bekend is en de minder evidente boeken uitgeeft bij de niche uitgeven Esperluette.  Ze verzamelde in de boek de dingen die haar inspireren (kijk! het tapijt van Bayeux) en het is tegelijkertijd een uitnodiging tot 100 tekenoefeningen.

Nathalie Béreau & Michael Cailloux - Merveilleuse Nature - Editions Thierry Magnier. Een heel, heel, heel mooi boek voor wie van (1) zoeken, (2) kleuren, (3) patronen, (4) barok behangpapier, (5) seizoenen, en nog zoveel meer houdt. Zie ook de post over 'boeken op het nachtkastje'.

FullSizeRender 3.jpg