boeken op het nachtkastje

Er ligt deze maand een grote stapel autobiografische literatuur rond mijn bed. Brieven, kinderboeken, recent geschreven of van lang geleden, ... Tussen die uitdijende, zich steeds vernieuwende zwerm boeken zullen altijd (auto)biografieën liggen. In het leven van anderen duiken, hun angsten beleven, hun twijfels kennen, het heeft me altijd aangetrokken.

Roald Dahl - Liefs van Boy. Brieven aan mijn moeder - Privédomein. Een heel geslaagde beslissing van de uitgevers om dit apart te bundelen en publiceren. Hier lezen we hoe kleine Roald opgroeide en het schrijven al in de tenen had in zijn kinderjaren. Het is aandoenlijk hoe hij zijn moeder in vertrouwen neemt, met woorden betovert en geruststelt, haar met talige humor meeneemt in zijn jongensavonturen op het internaat.

IMG_0488.JPG
FullSizeRender.jpg
IMG_0487.JPG
IMG_0484.JPG
IMG_0486.JPG
IMG_0482.JPG

Karl Ive Knausgard - Zomer - De Geus. De laatste van zijn vier seizoenen reeks, en niet meteen iets om bij 1° Celsius te lezen, zou je zo denken. Maar het kan ook helend werken tijdens koude winteravonden. 'Zomer' schijnt de meest geslaagde van de seizoensbeschrijvingen te zijn, en het staat op de leeslijst van de cursus autobiografisch schrijven. De eerste bladzijden waren in elk geval 'verfrissend' - de tuinslang speelde een hoofdrol en daar hou ik van: het alledaagse voorop.

Koen Peeters - De Mensengenezer - De Bezige Bij. Die had ik eigenlijk al lang gelezen moeten hebben. Patrick, Claudine en Lieve, drie lezers met smaak, tipten hem al even geleden en ECI is hen daarin bovendien gevolgd. Intussen ben ik aan het laatste deel dat zich diep in Congo afspeelt. Twee elkaar kruisende levens worden met een tijdsverschil van een halve eeuw worden afwisselend beschreven. De parallellen zijn wonderlijk mooi vervlochten. De ene is gids voor de andere. Peeters is dienstbaar, nederig en tegelijkertijd ambitieus. De manier waarop hij ons meeneemt naar ons koloniaal en katholieke verleden, en zich tegelijkertijd verdiept in de taal, de gebruiken en het geloof van de Yaka is straf en verrijkend. Het boek zit wat mij betreft in de traditie van wat Frank Westerman doet, of is dat geen correcte associatie?

Rita Verschuur - Hoe moet dat nu met die Papillotten? - Van Goor. Rita Verschuur schreef een vier-tal boeken over haar kinder- en jeugdherinneringen. In korte stukjes beschrijft ze haar leven vanuit het standpunt van de kleine Rita. Het eerste is dit boek en begint wanneer Rita vier jaar is, en de oorlog net begonnen. Magistraal hoe zij op een heel geloofwaardige manier de wereld, de ervaringen en gevoelens van dat kleine meisje weet op te wekken. Deze boeken zijn jammer genoeg enkel nog tweedehands te verkrijgen maar ik kan ze ten zeerste aanraden.  Het boek is bedoeld voor lezers van alle leeftijden vanaf 10 jaar, maar voor lezers die de tweede wereldoorlog als kind meemaakten zal dit herkenbaar zijn.

Henri Vandaele - Een tuin om in te spelen - Lannoo. Van Daele is een van de weinige (de enigste?) Vlaamse auteurs die zijn kinder- en jeugdjaren zo minutieus te boek heeft gesteld voor een jong publiek. Het Vlaamse plattelandsleven van de jaren 50 en 60 wordt in deze bundel van 6 boeken vol humor en vertelkunst gebracht. Ik hou erg van zijn stijl.

Dani Shapiro - Hourglass. Time, Memory, Marriage - Dit jaar verschenen autobiografisch werk waarin Shapiro haar huwelijk overschouwt, hoe zij als vrouw, partner en moeder in al die jaren is veranderd (of niet), haar dromen, hun dromen, haar frustraties, hun angsten, de snelheid waarmee de tijd je te grazen neemt, de liefde... 

FullSizeRender 2.jpg

Nadia - Chien Bleu - l'école des loisirs. Voor het eerst verschenen in 1989, wordt 'Chien Bleu' vandaag als een klassieker onder de Franse kinderboeken gezien. Een blauwe hond staat dagelijks voor het raam van een klein meisje. Haar moeder verbiedt haar de hond nog te zien. Maar op een dag verdwaalt ze en de hond brengt haar veilig en wel thuis. Het grote formaat - elke prent strekt zich uit over twee pagina's - en het bijzonder gewaagd kleurgebruik maakten dit een opvallend boek in 1989 en ook vandaag nog wordt het verslonden door kinderen van 2 jaar en ouder.

FullSizeRender 3.jpg

Nathalie Béreau & Michael Cailloux - Merveilleuse Nature - Editions Thierry Magnier. Een heel, heel, heel mooi boek voor wie van (1) zoeken, (2) kleuren, (3) patronen, (4) barok behangpapier, (5) seizoenen, en nog zoveel meer houdt. Het is een zoekboek met een dubbele pagina voor elke maand van het jaar, waarbij de kleuren en thema's aangepast zijn aan de tijd van het jaar. Vooraan staan een aantal zoekopdrachten. Ik hoop dat een Vlaamse uitgeverij dit pareltje oppikt en ook bij ons op de markt brengt. En anders bestel je het gewoon in het Frans, want buiten de zoekopdrachten is er geen tekst. Een heel mooi hebbeding of kerstcadeautje!