In de agenda van december

ZelfuitgevondenPokemoon - Project

pokemon kappie 3.jpg

Mijn zonen zijn op Pokemon leeftijd. Dus tekenen ze hun lievelings-pokemons uit het hoofd na, en daaruit komen de zotste creaturen te voorschijn. De vriendjes op school doen ook mee, dus maken we nu ons eigen Pokemoon-ruil-spel. Veel mooier én zeldzamer dan het origineel. Wie zin heeft om mee te doen mag zijn tekening opsturen naar Binocle (Cuylitsstraat 16, 2018 Antwerpen) of digitaal naar info@binocle.be. Als je zelf enkele kaarten wil ontvangen, betaal je een kleine bijdrage voor de postzegel en het mooie printpapier. De tekeningen zijn best in stift en je mag je pokemon een zelf uitgevonden naam geven.

Montreuil - Salon du Livre et de la Presse Jeunesse

Blexbolex - Nos Vacances

Blexbolex - Nos Vacances

Op de kinderboekenbeurs van Parijs ontdekte Binocle twee illustratoren die we al lang hadden moeten kennen en vanaf nu dan ook gaan met graagte gaan volgen. Edward Gorey (1925-2000) is een Amerikaanse klassieker (schrijver en illustrator) die zwarte pentekeningen maakt van het Victoriaanse en Edwardiaanse tijdperk en in zijn teksten de zwarte humor breed uitsmeert. Wanneer er iemand naar Engeland of Amerika gaat, mag hij een paar boekjes van hem meebrengen, of ik geef mezelf een kerstcadeau via de post... Emmanuelle Houdart is een dame die haar strepen verdiende in de Franse illustratie en met haar vreemde monsters makkelijk boven het Franse maaiveld uitsteekt. Ze bracht net een 'adventskalender' uit die de fantasie van mijn kinderen op hol doet slaan. Blexbolex won met "Nos vacances" de Pépite d'Or van de professionele jury (zie illustratie hiernaast).

KVS - In spite of wishing and wanting - Wim Vandekeybus

08_InSpite_Revival_Laurent Ziegler.jpg

Het is een herneming en het kan best zijn dat ik deze voorstelling heel lang geleden al heb gezien. Gaten in het geheugen, hoe ouder hoe frequenter. Ik weet het niet meer. Maar ik werd genoeg getriggerd om (terug?) te gaan kijken wegens inmiddels 'een klassieker'.

Wereldmuseum Rotterdam - Powermask

578x378-powermask_home.a61.jpg

Ik raad iedereen aan naar de expo over de Maskers te gaan in Rotterdam, gecureerd door Walter Van Beirendonck, terwijl ik er zelf nog niet ben geweest.... Maar het lijkt me een heerlijke combinatie van: verschillende kunstvormen (niet alleen maskers, ook schilderijen, sculpturen, textiel) de etnografische toets, de verhalen rond maskers en alle rituelen die daarmee samenhangen en bovendien blijkt de catalogus een pareltje te zijn. Iets om in de kerstvakantie met de kinderen te doen?

De studio - De passant - LAIKA & MICHAI GEYZEN

(c) Kathleen Michiels

(c) Kathleen Michiels

Voor kinderen tussen 6 en 8 jaar herneemt de Studio De Passant. Een voorstelling over zich ergens thuisvoelen (of niet) en wat dat precies is, 'thuis'?

Zingend koor GK-januari2007.jpg

Stembanden oefenen met Zuidgeluid vzw

Zuidgeluid vzw, of wat concreter: Tatjana, nam het initiatief om mama's en papa's aan te sporen wat te zingen. Dat groeit nu uit tot een buurtkoor (Antwerpen Zuid) waar ook mensen van andere buurten naartoe komen. Op woensdagavond komen we samen in de kleuterschool op het Zuid in Antwerpen. Hoewel Tatjana, de koorleider, af en toe haar leerlingen wat overschat, te oordelen naar de moeilijke songs die ze meebrengt, is het een moment van pure ontspanning waarin er enkel plaats is voor muzieknoten en ritme in hoofd en lijf.

Autobiografisch schrijven - Gent & Mechelen

IMG_8874.JPG

Omdat ik al een tijdje rondloop met een paar ideeën die ik wil uitschrijven en me dat in meer of mindere mate maar af en toe maar lukt, heb ik nu een soort van externe 'politie agent' - onder de vorm van een cursus - ingeroepen, zodat ik me aan een timing houd en er ook echt schot in de zaak komt.