Het Hamiltoncomplex

Jeugdtheater (13+) - Het hamiltoncomplex – Lies Pauwels (Sontag) – gezien in het Paleis op 2 december 2016 (alleen)

 

Het stuk kende in het seizoen 2015-2016 een enorm succes. Ik zag de voorlaatste voorstelling in december 2016 en wat een geluk was dat! Het was wat je noemt één uit duizend voorstellingen. Lies Pauwels en haar dertien meiden laten ons alle hoeken van de zaal en van het puberende brein en lichaam zien.  In dertien aktes (als ik goed heb geteld) – elk met eigen muziek, tenue en thema – tonen ze de onthutsende spreidstand waar meiden van dertien op emotioneel, seksueel, psychologische en intellectueel vlak voor staan. Het knettert in die hersentjes: van kinderlijke hysterie en idolatrie voor jonge goden over de vuile valkuilen van groepsdruk, afgunst en andere gemene wreedheden tot het verleidingsspel met hun jonge, krachtige lichaam. Is het gestoei met de man een onschuldig, kinderlijk spel of uitdagende pretentie? Beschermd hij haar of vormt hij een bedreiging? De meisjes hebben de codes en conventies van de volwassen wereld nog niet helemaal door maar gebruiken ze wel volop, wat leidt tot hilarische maar vaak ook pijnlijke, vulgaire of misplaatste uitspraken. Zie ze worstelen, zie ze er mee wegkomen.

 

Hedendaagse dans blijkt niet te kunnen zonder het ‘doelloos en hard en kris kras rondrennen over de scène’, net zoals we dat dit seizoen ook zagen in ‘Nicht Schlafen’ van Alain Platel en in ‘Horses’ van Kabinet K. Staan wij tegenwoordig allemaal zo gehaast in het leven of is de dans zelf misschien niet voldoende en moet er extra energie kwijtgerend worden op die bühne? Maar eerlijk is eerlijk, in deze voorstelling past het prima, al dat hardlopen. Zoals ook al de rest in deze voorstelling goed is uitgekiende, met interne verwijzingen, parallellen en spiegelingen. Het is een overweldigende ervaring. Ik herinner me niet dat ik mijn dertien jaar zo heb beleefd. Is dit echt wat er tegenwoordig door dertienjarigen hun hoofd gaat? Dan onderschat ik die meisjes toch fors. Welke ellende torsen zij zo vroeg al mee!

 

Een voorstelling om u tegen te zeggen, propvol humor, zelfrelativering, meisjes die elkaar graag zien en barsten van de mogelijkheden. Heel hun toekomst ligt languit voor hen uitgestrekt. Heerlijk.