Het kleine sterven

Het kleine sterven gezien in Het Paleis op 5 oktober 2016 - Tekst en Regie Dimitri Leue, gespeeld door Evelien Bosmans en Lukas De Wolf.

 

Hoge verwachtingen omdat het een herneming is van een stuk dat 16 jaar zeer goed werd ontvangen, en omdat het ook nu heel goede recensies kreeg. Maar teleurgesteld om verschillende redenen. Een sterke, uitdagende tekst die neergehaald wordt door flauwe, zogezegd ‘subtiele’ grapjes over seks, die er veel te dikwijls te dik bovenop liggen. Een breekbaar stuk dat onder meer door deze grapjes die kwaliteit juist verliest. Theater is bij uitstek een breekbaar medium: je hebt maar dat moment en die plaats en als er iets misloopt, kan je niet terugspoelen, niet weglopen. Maar je hebt ook niet meer nodig dan twee goede acteurs om als kijker aan je stoel gekluisterd te zitten. Maar hier wordt gekozen voor misschien wel de ziekte van deze tijd: geen soberheid maar bombarie, flitsende beelden, forse muziek en theater tegelijkertijd - alsof de jeugd vandaag anders niet zou kunnen aarden in een zaal. De verliefdheid, de passie, de lust van Seppe en Hanne voor elkaar spatte van het beeld af, terwijl er op scene van die gevoelens niets geloofwaardigs te merken was. Deze acteurs waren wat mij betreft geen match. Er wordt een onrealistisch, mierzoet beeld van de liefde opgehangen – terwijl het eigenlijk een heel straffe tekst is waar veel mee kan gebeuren en waar best wat meer focus op mag liggen. Hier zat méér in door er minder van te maken. Alle tierlantijntjes eraf, alles uitkleden, de naaktheid van twee mensen en een podium gebruiken, ondersteund door de live pianomuziek die wél de kwetsbaarheid van liefde kon vatten.