Mémé, de peetmoeder

Jeugdtheater (16+) - Meme, de peetmoeder – met Reinhilde Decleir, Jan Sobrie, lukas Smolders, Laurence Roothooft. Regie: Johan De Smet voor de Kopergietery

 

gezien in HetPaleis op 27 november 2016

 

Familiesaga waarin het leven niet rooskleuriger wordt voorgesteld dan het is. Meer nog, je kan alle clichés in terugvinden uit hedendaagse familiekronieken: een familiebedrijf dat moet overgegeven worden –dispuut tussen de kinderen om wie welk aandeel krijgt, een vroeg gestorven kind, een kind waar iets aan scheelt en een kind dat het zal maken, een foute relatie waar een kind uit voort komt.

De acteurs zijn hevig en heftig, de broers jennen elkaar de kleren van het lijf, het lief is een vulgair mens, en Decleir bespeelt verschillende registers die niet altijd even overtuigend waren – de beste acteurs hebben wel eens een mindere dag.  Maar deze voorstelling  neemt zijn doelpubliek wel au serieux. Geen franjes, geen eind goed al goed – bitterheid op volwassen manier gebracht, een sterk decor dat met weinig veel suggereert en meedraait met de emoties van de acteurs. Knap. Een aanrader voor wie niet alleen op zoek is naar rozengeur en manenschijn.