Nicht Schlafen

Les Ballets C de la B door Alain Platel en Berlinde De Bruyckere - Nicht schlafen – gezien ergens in oktober 2016 in de Singel - Muziek van Mahler gemengd met Congolese invloeden

 

Een dansvoorstelling die hoge ogen gooide in de Ruhrtriënnale – waar het voor het eerst vertoond werd. Een stuk waarvoor ook hier de verwachtingen hoog lagen, gegeven de kilometers die Platel op zijn teller heeft en de samenwerking met ’s lands meest geprezen vrouwelijke kunstenaar, Berlinde de Bruyckere. Net zoals de beelden van De Bruyckere dat zijn, is het stuk rauw en tegelijkertijd troostend. Een tiental dansers – waaronder één vrouw – lopen, roepen, vechten elkaar de kleren van het lijf, het zijn net stammen die -  letterlijk - vechten voor hun zelfbehoud. Harmonie is nergens terug te vinden, ook niet in de dans. Mahler wordt afgewisseld met Congolese dans en zang. Het is een heftig stuk dat zeker niet altijd esthetisch is. Geen hapklare brok dus – en het vergt wat doorzettingsvermogen van de kijker om dit stuk te appreciëren. Er zijn momenten die écht lang duren en waarvan de relevantie je ontgaat, het is pas door de volgende scene dat de vorige betekenis krijgt en dat je ziet hoe alles aan elkaar hangt, maar zoals gezegd- die beloning moet je dus verdienen door op je tanden te bijten. Ik ben er nog niet uit of ik daarvoor naar een voorstelling ga kijken. Luister hier naar wat Platel en De Bruyckere over hun samenwerking vertellen (Pompidou – Klara)

---