Rik Wouters en het huiselijk Utopia

Rik Wouters en Utopia, modemuseum Antwerpen - gezien op donderdag 5 januari (alleen)

Deze expo had als doel de geborgenheid en intimiteit van het huiselijk geluk in het oeuvre van Rik Wouters te tonen, en is daar met verve in geslaagd. Het is fijn hoe Nel – de vrouw van Wouters – je bovenaan de strap staat op te wachten. Haar in brons gegoten beeltenis is als een gastvrouw die haar bezoek bij haar thuis verwelkomt. In plaats van de klassieke opstelling – een zaal met strak belichte schilderijen aan een muur – zien we Wouters’ werk in een intieme setting. Je ontdekt huiselijke taferelen op doek - Nel strijkt, leest, onderwijst een kind -  terwijl je door verschillende thematische kamertjes wandelt als in een gezellig huis. De schilderijen worden dicht bij elkaar als collage getoond, of tussen en achter kledingstukken van verschillende Belgische modeontwerpers.

Zo ontstaat een inspirerend ‘Gesamtkunstwerk’ waarin het werk van Wouters’ dat van de modeontwerpers versterkt en vice versa. Deze combinatie daagt de kijker uit om beter waar te nemen: de strepen van de lichte, zijden jurken van Chris Wijnants komen terug in de japon van Nel, het buitenleven in het werk van de schilder gaat in symbiose met de prachtige mantels en aristocratische jagerssilhouetten van Veronique Branquinho. Het is alleen niet duidelijk of de modeontwerpers ook werkelijk door Wouters geïnspireerd zijn of dat het de curator is die de parallellen in deze werken ontdekte en samenbracht. Maar zelfs dan was het wel heel erg de moeite om hier een tijdje te vertoeven.