Saul Leiter

Saul Leiter – Retrospectieve tot 29.01.2017

gezien begin januari 2017 in het fotomuseum in Antwerpen.

 

De krantenbijlages toonden intrigerende foto’s om de tentoonstelling van Saul Leiter in het Fotomuseum van Antwerpen aan te kondigen. Dat bleek te werken want op een doordeweekse donderdagnamiddag was het er best druk. Ondanks die drukte, valt er een grote rust over je heen eens je de zaal betreedt. De tentoongestelde werken zijn ongeveer allemaal van dezelfde grootte (niet zogroot), hangen op een regelmatige afstand van elkaar en zijn zacht van kleur. Die zachte, wat wazige kleuren brengen samen met de alledaagse onderwerpen een harmonieuze eenheid. Leiter is geboeid door de kleine details – de regendruppels op een raam, een wapperend stuk stof – en legt zijn onderwerp vaak indirect vast, via een spiegel of de spiegeling van een venster. Dat versterkt het efemere karakter en het geeft de beelden naast het figuratieve ook een abstracte compositie mee. Door de foto’s via een spiegeling te capteren, creëert Leiter verschillende vlakken in zijn compositie die het beeld in stukken verdelen. In een interessante docu aan het eind van de tentoonstelling vertelt Leiter dat hij zich in de eerste plaats een schilder, een maker voelt, eerder dan een fotograaf. “Foto’s vind je, schilderijen maak je”, zegt hij daar zelf over, waarmee hij de fotografie wat wil relativeren en hij zijn status van bescheiden man die steeds met twee voeten op de grond bleef, bevestigt. Toch heeft hij voor de beste modebladen gewerkt (ook die foto’s worden getoond) en was hij een pionier door voor het eerst artistieke foto’s in kleur te maken. Dat was not done in de jaren 50, en werd door zijn collega’s in het begin niet serieus genomen. De expo valt op in haar generositeit: je krijgt veel beelden te zien, ook wat schilderwerk en veel informatie over en van de kunstenaar zelf, die nog honderden niet ontwikkelde filmrolletjes heeft liggen waarop zeker nog wat parels te ontdekken zullen zijn.

Leiter stierf in 2013 maar zijn nalatenschap wordt door een zee actieve stichting beheerd. Allicht komt er in de niet zo verre toekomst nog veel meer werk van Leiter naar boven.

Op de website – www.saulleiterfoundation.org - ontdek je meer over zijn leven en zie je foto’s en schilderwerk.