op het nachtkastje juni en juli

Dit boek van Cynan Jones ligt al even op het nachtkastje. Het is heel dun, dus een dezer dagen zet ik me eraan. De auteur heeft een aantal nogal dunne boekjes geschreven die stuk voor stuk lovende recensies krijgen. Maar deze is - zo schrijft men - de primus.

Guus Kuijer schrijft onovertroffen voor kinderen, maar ook zijn boeken voor volwassenen zijn om duimen en vingers bij af te likken; Zijn 'bijbel voor ongelovigen' is inmiddels alom geprezen en gekend, maar hij schreef de laatste jaren ook heel boeiende non-fictie, zoals 'Hoe wordt ik gelukkig? Een zelfhulpboek' - (door te lezen!!) - en deze 'Draaikonten & haarblaffers. Over de moeizame geboorte van de tolerantiegedachte'.

In Tilburg kan je de ijzersterke Master 'jeugdliteratuur' volgen onder de deskundige leiding van professor Helma van Lierop. In één van de lessen over life writing sprak ze begeesterend over het boek van Mirjam Pressler 'Malka Mai'. Een waar gebeurd verhaal over een jong meisje dat door omstandigheden alleen wordt achtergelaten door haar moeder tijdens Wereld Oorlog II. Het verhaal van het kind en haar moeder werd door auteur Mirjam Pressler bewerkt. Het boek is niet makkelijk meer te vinden, ook niet tweedehands. Maar geheel onverwachts vond ik het onlangs nog gloednieuw bij de excellente boekhandel Malpertuis in Genk!

Van mijn lieve collega's bij Kunst in Huis kreeg ik onlangs vier prachtige boeken van de kunstenaar Patrick Corillon. Ik leerde hem kennen via Muzee, het museum van Oostende, waar hij vorig jaar een heel jaar lang exposeerde en cureerde - ook digitaal. Zoek gerust eens op zijn zelf gecreëerd personage Oskar Serti, of probeer een van zijn voorstellingen te zien bij LOD.

Wolf Erlbruch verjaart op 30 juni (1948) en won vorige maand de ALMA - de Astrid Lindgren Memorial Award - een van de belangrijkste internationale prijzen voor jeugdliteratuur. Genoeg reden om me eens echt in zijn werk te verdiepen.

 

Een beetje filosofie tussendoor. Dit boek krijgt in de Nederlandse pers overal 5 sterren - het gaat gepaard met een website die film- en muziekfragmenten toont. Benieuwd.

 

Hier zijn is heerlijk gaat over Paula Modersohn-Becker, een vrouwelijke kunstschilder, die rond de eeuwwisseling leefde (1900) en in de schaduw van haar mannelijke collega's leefde. Ze werd niet oud. Marie Darrieussecq is in haar leven gedoken en schreef er deze biografie over.

 

The never-ending Story, voor mij vandaag nog enkel geassocieerd met de film (kleine jongen op de rug van een enorme hond met grote oren), lees ik in juli elke avond voor de kinderen voor.