Wunderkammern in Museum Oud Amelisweerd

IMG_9647.JPG

5 april - Soms kan ik het stampen van de schepping horen, de schepping horen stampen. Dat zit zo. 's morgens in de bossen (lachend langs waters en struikjes, de vogels maar roepen naar mij) hou ik ineens halt. Daar is het dreunen. Weet niet of het mooi is of bang, mag dat wel, de schepping horen? ik?

- Armando, Dagboek van een dader, 1973.

Vroeg in het voorjaar scheurde ik een artikel uit het NRC waarop een paginagrote foto van opgezette dieren in de meest tintelende kleuren stond: een verlegen flamingo in fris roze, een kokette pauw in jagersgroen, een speels aapje in gevlekt wit-zwart,... en het deed denken aan één van de taferelen die we weleens op stillevens van een paar eeuwen geleden tegenkomen. De foto hoorde bij een recensie over de tentoonstelling 'Tier' die van maart tot september in het museum Oud Amelisweerd loopt. Ik kende noch het museum, noch de kunstenaars die er tentoonstelden: Armando en het kunstenaars-taxidermistenduo Sinke & Van Tongeren.

IMG_9447.JPG

Oud Amelisweerd is een landhuis in Bunnik, een randgemeente van Utrecht op een uur van Antwerpen, dat volledig werd gerenoveerd en vandaag een huis van kunst is waar drie collecties worden bewaard. Eentje daarvan is de Armando collectie.

Armando is een Nederlandse, veelzijdige kunstenaar - schilder, beeldhouwer, schrijver en tekenaar - die o.a. de vader is van 'Herenleed', een in Nederland legendarische televisieprogramma die liep van de jaren 70 tot midden jaren 90 en waarin Armando zelf één van de twee heren was. Hij schreef ook enkele kinderboeken ('Dierenpraat' met ook hier: absurde verhaaltjes, of 'Sprookjes' met o.a. de protagonist Dirk, een kleine, 'erg vervelende dwerg').

In deze tentoonstelling dialogeren het schilderwerk en de sculpturen van Armando met de creaties van Darwin, Sinke & Van Tongeren. Zij laten zich op hun beurt inspireren door tableaus van Rubens, Jean-Jacques Bachelier, Aert Scholman, Melchior d'Hondecoeter, ...

IMG_9527.JPG
IMG_9528.JPG
IMG_9469.JPG
paul-peter-rubens-tiger-und-loewenjagd-08723.jpg
IMG_9515.JPG

Het werk van de drie kunstenaars staat in ruimtes die bovendien bekleed zijn met 250 jaar oud papieren Chinees behang waarin dieren een belangrijke plaats innemen. De dialectiek die ontstaat tussen deze verschillende kunstuitingen, elk vanuit hun eigen stijl en tijdsperiode, tilt het geheel tot een wonderlijke symbiose. Alles klopt hier.  

IMG_9508.JPG
IMG_9481.JPG
IMG_9467.JPG