Extra datum Literair en Cultureel *Russisch* Salon - 12 december

7-luik door Maartje Elants

7-luik door Maartje Elants

Het Salon van dinsdag 14 november is volzet. Daarom organiseren Binocle en Huis Happaert een tweede sessie van het Literair en Cultureel Russisch Salon op dinsdagavond 12 december, geheel in de traditie van de 18de & 19de-eeuwse salons, waarin we muziek, kunst, literatuur en geschiedenis samenbrengen.

Huis Happaert  ©Thomas Heuser

Huis Happaert ©Thomas Heuser

De hal, de salons en de pianozaal van het Huis Happaert ademen vandaag nog steeds de grandeur van de vroegere salons. Het is hier dat Binocle u samen met haar gasten onderdompelt in het eerste Literair en Cultureel Salon dat, precies 100 jaar na de Oktoberrevolutie, gewijd is aan Rusland.

Hier geen droge lezing of formeel concert. Wel een plek om beeld, woord en klank op elkaar in te laten spelen om zo een ander, breder en rijker zicht te krijgen op 150 jaar Russische geschiedenis.

Zinaida Volkonskaya's salon, 1907, door de Russische schilder Grigoriy Myasoyedov (1835–1911).

Zinaida Volkonskaya's salon, 1907, door de Russische schilder Grigoriy Myasoyedov (1835–1911).

 

 • Welke impact had ‘De Wolgaslepers’ van schilder Ilja Repin op de Russische samenleving van de 19e eeuw?
 • Waarom zijn Russische kleuters zo geletterd?  
 • Welke invloed had het land op de muziek die Glazunov, Prokoviev en Schnittke componeerden?
 • Wat vertelt het leven van Djagilev ons over het Rusland van begin 20ste eeuw?
 • Hoe inspireert Moessorgski een Vlaamse hedendaagse kunstenaar?

Aan de hand van schilderijen, literatuur en muziek verbinden we geschiedenis met actualiteit, Oost met West, beeldende kunst met muziek, Vlaanderen met Rusland.

 

Deelnemers

 • Lien Verpoest

Lien Verpoest is als hoogleraar slavistiek verbonden aan de KULeuven. Zij studeerde slavistiek, internationale betrekkingen en conflictbeheersing, en behaalde een Master in Oost-Europakunde. Haar onderzoeksfocus lag tot nu toe op Oost-West relaties, het buitenlands beleid van Rusland en Oekraïne sinds 1991, en de ontwikkeling van de relaties tussen verschillende regionale en subregionale organisaties op het Europese continent. Maar haar hart ligt bij het historische luik, bij Rusland en Europa van rond de eeuwwisseling, die van 1792-1815 welteverstaan. 

 • Tatjana Scheck en Urbain Boodts

Tatjana en Urbain luisteren het Russisch Salon muzikaal op met een rijk repertoire voor viool en piano.  Met bekend en minder bekend werk van grote componisten willen ze hun publiek verrassen.

Tatjana Scheck behaalde een Master viool aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Ze is actief als violist in talrijke ensembles en geeft via Zuidgeluid vzw vioolles aan kinderen vanaf 3 jaar, daarnaast is zij zeer actief in sociaal-artistieke projecten om zoveel mogelijk mensen het enthousiasme voor muziek te laten beleven.

 • Maartje Elants

Maartje studeerde fotografie aan de Amsterdamse Gerrit Rietveld academie. Na haar opleiding reed ze motor, danste ze tango en ontwikkelde ze zich als schilder. In haar schilderijen creëert zij een eigen wereld vol anonieme intimiteit; krachtig, sensueel en met een groot oog voor het detail. Maartje Elants woont en werkt in België.  Geïnspireerd door de muziek van Sjostakovitsj en Moessorgski schilderde ze vier zevenluiken waarin de Russische ziel centraal staat en die tijdens het Salon in het Huis Happaert zijn te zien.  Uitdagend en afwijzend, hautain en onderdanig, een wulpse viering van het menselijk tekort in achtentwintig doeken.

 • Sabine Steels

Sabine studeerde geschiedenis, economie en jeugdliteratuur. Ze is bezieler van Binocle, een bureau waarmee ze cultuuradvies over boeken, toneel, dans en expo’s voor kinderen en volwassenen geeft. Ze organiseert en faciliteert het salon en zorgt voor het verbindend verhaal tussen woord, beeld en klank. U gaat naar huis met een tas vol lees- en verdiepingstips.


vintage-library.jpg

Praktisch

Het Salon van 14 november is volzet. Daarom organiseren we een extra salon op dinsdag 12 december.

Het Salon gaat door in het Huis Happaert, Happaertstraat 25, 2000 Antwerpen.

Dinsdagavond 12 december 2017 vanaf 19.30u.  

 • Ontvangst:               19.30 – 20.00
 • Salon:                       20.00 – 22.00
 • Einde:                       22.15

Deelnameprijs: 20€ (2 dranken inbegrepen)

Inschrijven kan door een mail te schrijven naar info@binocle.be (aantal deelnemers en mailadres) en 20€ per persoon over te schrijven op rekening van Binocle BE13 7350 4737 0239. U bent ingeschreven na betaling.