Vakliteratuur en bijscholing

In 2017 verscheen 'The Edinburgh Companion to Children's Literature' onder de deskundige redactie van Clémentine Beauvais en Maria Nikolajeva. Het boek is sinds kort ook beschikbaar via de bib van de Universiteit Antwerpen waar ik hem ontleende. Professor Nikolajeva is een oude rot in het jeugdliteraire vak die eerst in Zweden en nu in Cambridge werkzaam is. Clémentine Beauvais ontmoette ik onlangs op een studiedag in Brussel waar ze een lezing gaf over haar laatste nieuw onderzoek. Ze is Française maar woont inmiddels een tijdje in Engeland en beheerst beide talen perfect. Wat vooral bijzonder is, is dat ze niet alleen een steengoede academica is, maar ook zelf kinderboeken schrijft die heel vlot over de toonbank gaan. Hier vind je een link naar haar blog. In deze Companion worden de platgetreden paden vlot vermeden: hier geen definities over wat jeugdliteratuur nu precies is, van waar het komt of wat er in de (korte) geschiedenis van het vakgebied allemaal gebeurd is. Zelfs geen overzicht van de huidige wetenschappelijke pistes, gewoon omdat het teveel is en voor niemand behapbaar. Wel focus op een aantal gloednieuwe inhoudelijke richtingen (Age Studies, Carnality, Cognitive Narratology, ...), focus op de snel evoluerende productie en publicatie van (prenten)boeken, en tenslotte een focus op gloednieuwe, 'futuristische' onderzoekspistes zoals de studie naar de genese van teksten, nieuwe inzichten - geïnspireerd op de antropologie - op de verhouding tussen kinderen en volwassenen en de theorievorming daarrond.

Wie verder up-to-date wil blijven:

  • op 7 maart organiseert de Universiteit Antwerpen een studiedag Growing Scientists! Children’s Literature and the Sciences, waarop de hierboven genoemde Maria Nikolajeva komt spreken. De onvolprezen kinderboekenauteur Jan Paul Schutten sluit de dag af over zijn manier om wetenschap in kinderboeken te integreren.  
  • Iets later, maar wel intensiever: tussen 4 en 10 juli kan je naar de Children's Literature Summer School gaan (maar best nu al inschrijven), ook door de Universiteit Antwerpen georganiseerd. Je leert er over de laatste nieuwe trends in het vakgebied en neemt deel aan een aantal workshops.