5 kinderboeken-tips om in kerstkousen en roetschouwen te droppen

het_geheim_van_sinterklaas-min.jpg

Het geheim van Sinterklaas - Tim van den Abeele en Bart Van Nuffelen - uitgeverij De Eenhoorn

Rik schrijft brieven aan Sinterklaas. Hij hoeft geen cadeau, hij wil vooral weten hoe Sinterklaas zo oud is geworden. Zijn vake, zoals hij opa noemt, is ziek, dus misschien kan hij met de tips van Sinterklaas beter worden.

Bart Van Nuffelen is auteur en regisseur van Martha!tentatief en gewoon een straffe kunstenaar met woorden. Tim van den Abeele maakt kleine en grote zeefdrukken met intrigerende kleuren en kent u misschien van ‘op een dag was de liefde moe' (samen met Paul Verrept)

9200000095178210.jpg

Brown Girl Magic - Fatinha Ramos en Dalilla Hermans - Davidsfonds/infodok

Noen komt thuis van school, boos en verdrietig. Iemand had gelachen met haar donkere huid en wilde krullen. Hij had gezegd dat ze maar weg moest gaan.
Maar Noen wil helemaal niet weg. En dat hoeft ook niet, want Noen is prima zoals ze is. Meer nog, ze is MAGISCH.

Fatinha Ramos maakte de illustraties in haar heel herkenbare stijl (voor wie haar niet kent: bezoek haar website op www.fatinha.com . Fatinha woont in Antwerpen en maakte ook de gigantische illustraties rondom het stadhuis). Dalila Hermans zet zich als journalist onder meer in voor de bewustwording over hoe onze Westerse maatschappij omgaat met zwarte mensen. Omdat dit onderwerp nauwelijks in kinderboeken bestaat, schreef ze er zelf een! Om ook de allerkleinsten te emploweren en herkenbaarheid te geven.

9789021414874.img.jpeg

De blauwe vleugels - Jef Aerts - uitgeverij Querido - Vanaf 10 jaar

Josh en zijn grote broer Jadran vinden een jonge, gewonde kraanvogel. Ze willen hem weer leren vliegen zodat hij zijn familie achterna kan naar het Zuiden. De broers doen de grote blauwe vleugels van hun moeder om, uit de tijd dat ze nog in musicals meespeelde, en laten de kraanvogel zien hoe het moet. Daarvoor klimmen ze almaar hoger. Als Josh door toedoen van zijn impulsieve broer van de brandladder valt en in het ziekenhuis belandt, verandert alles. Kan Jadran nog wel thuis blijven wonen?

Jef Aerts maakt heel poëtische dingen en ooit hoorde ik hem een liedje zingen en gitaar spelen en toen ben ik helemaal gesmolten voor deze auteur. Dit is zijn laatste nieuwe boek.

Omslag-Reinaert-de-Vos-Koos-Meinderts-768x931.jpg

De schelmenstreken van Reinaert de vos - Koos Meinderts (bewerking - een hele schare topillustratoren, voornamelijk uit Nederland (maar niettemin echt top en ook onze Carll Cneut) - uitgeverij Hoogland & van Klaveren

Terwijl Reinaert de Vos tijdens het monopoly-spelen met zijn kinderen stiekem een briefje van duizend uit de bank jatte en zich te goed deed aan een kipkluifje, verklaarde Koning Nobel in de paleistuin de jaarlijkse Hofdag voor geopend. Met de opening van de Hofdag opent ook de fonkelende bewerking die Koos Meinderts maakte van het bekendste epos uit de Middelnederlandse literatuur. Koos Meinderts is een gevierd en geprezen auteur bij onze Noorderburen.

9789044834581-178-0.jpg

De kerstman en de kerstmuisjes - Liesbet Slegers - uitgeverij Clavis

Liesbet Slegers is bij peuters vooral bekend omwille van Karel. Mijn kinderen waren gek op zijn ontdekkingen, omdat ze helemaal hun eigen leefwereld weerspiegelden.

In dit boekje zijn de kerstelfjes de helpers van de Kerstman. Ze zijn bezig met het maken van kerstcadeautjes. Zo doen ze dat elk jaar. Maar dit jaar zijn de elfjes ziek! Gelukkig piepen de kerstmuisjes te hulp.