in de winteragenda

a1i0N00000P05xWQAR-975x445.jpg

Dans - Merce Cunningham en Trisha Brown in De Singel.

De Singel weet het beste van het beste naar hier te halen en het publiek kennis te laten maken met de coryfeeën in hun kunstdiscipline. Deze keer twee pioniers van het Amerikaanse postmodernisme: Merce Cunningham en Trisha Brown. Cunningham maakte zijn choreografie ‘Summerspace’ (1958) onafhankelijk van de muziek van Morton Feldmans en van het decor van Robert Rauschenberg. Trisha Brown vestigde haar typische dansstijl in 1983 met het baanbrekende ‘Set and Reset’: een continuüm van bewegingen, lichtvoetig en snel. 

12896_graf.jpg

Graffix, weekend van 1 en 2 december in de Studio/Antwerpen

Wie zoveel mogelijk werk van illustratoren en grafische kunstenaars op korte tijd wil gezien hebben, komt best naar Grafixx in hartje Antwerpen. Er zijn tentoonstellingen, animatiefilms, lezingen, workshops en een shop met prachtige en originele boeken.
 

art nouveau - wintertuin_0.jpg
a1i0N00000P1kw9QAB-975x445.jpg

Art Nouveau Wintertuin - Mechelen

Over dit verborgen pareltje las ik onlangs. Een wintertuin van een voormalig meisjesinternaat van de zusters Ursulinen. Elke zondag te bezoeken (tot 15 december, want vanaf dan is er even een winterstop).

Toneel - Bog en het zuidelijk toneel: iemand die slaapt. De Singel

Dit collectief neemt een tekst van Georges Perec ‘Een man die slaapt’ uit 1967 onder handen, vanuit het perspectief van een twintiger in Parijs. Terwijl de wereld buiten op ontploffen staat, beslist de man niet langer deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Hij trekt zich terug in isolement en onverschilligheid. Met ‘Iemand die slaapt’ willen BOG-makers het alledaagse, het tijdloze en het gemeenschappelijke van het menselijk bestaan voelbaar maken.

header_image_inka.jpg

Inca Dress Code - Pracht en Praal uit de Andes - Museum Kunst & Geschiedenis

De Amerikaanse collecties van het Museum Kunst & Geschiedenis worden beschouwd als de mooiste en rijkste binnen Europa. De meeste mensen kennen de verschillende culturen van de Andes (Peru, Bolivië en Chili) meestal dankzij hun keramiek, smeedkunst en mummies. Over hoe deze volken leefden of gekleed gingen is bij het brede publiek vaak minder geweten. Textiel bezat een bijzondere status omdat het gezien werd als een zeer waardevol product: de Inca’s gebruikten het niet enkel om zich te kleden, maar ook als symbool van macht en identiteit, als offerande of als ruilmiddel.

exhibition_soft_tactile_dialogues_4.jpg

Expo - Soft? Tactiele Dialogen - Centrum Verbaet

"Soft? Tactiele Dialogen" is een tentoonstelling van het MSKA die doorgaat in het Centrum Verbaet en gaat over de vrijheid waarmee kunstenaars zich bewegen tussen verschillende media, over onverwachte toepassingen van textiel, over tactiliteit en aversie, over texturen en de huid van sculpturen.

Expo - De nieuwe morgen - Mudel

10308.jpg

Dit najaar presenteert het Museum van Deinze en de Leiestreek een tentoonstelling met enkel topwerken van de Belgische kunst tussen 1890 en 1930. Zestig meesterwerken begeleiden de bezoeker op een boeiend traject in de kunstgeschiedenis, dat voert van het impressionisme over het symbolisme tot het veelbesproken (Vlaamse) expressionisme. De kunstwerken werden hoofdzakelijk geselecteerd uit twee van de belangrijkste privéverzamelingen op dit vlak, meer bepaald uit de Londense Simon Collection en uit de collectie die Herman De Bode samenbracht en recent overging naar The Phoebus Foundation.