Meet the illustrator: Lian An

In deze serie gaat Binocle op zoek naar de kern van een illustrator en zijn werk aan de hand van een tiental vragen.

If you want to read the interview in English: Press here.

a727c83786345.5b45ab4d65641.jpg

Het werk van Lian An zag ik voor het eerst op de Bologna Children's Book Fair. Een jury van experten -  twee illustratoren, twee uitgevers en een schrijver - kozen het werk van Lian-An uit 15.000 illustraties van meer dan 3000 illustratoren omdat het tot hun hart en verbeelding sprak.  Ik was meteen verkocht voor de collages van Lian-An die het broeierige stadsleven zo levendig weet te vangen met heel simpele interventies. De reeks die ze over Taiwan maakte is divers maar toch bijzonder coherent.  

1. Wat was je inspiratie voor de illustraties die je in Bologna toonde?

Ik had eigenlijk nog geen idee wat ik wilde maken, maar net in die periode stierf de Taiwanese documentairemaker Chi-Po Lin. Hij maakte een beroemde reportage over Taiwan uit de lucht/ https://en.wikipedia.org/wiki/Chi_Po-lin

Omdat ik heel verdrietig was over zijn dood, besloot ik een  “Taiwan Visual” te maken waarmee ik hem wil eren en herinneren. Ik gebruikte weggegooid papier dat ik op straat vond: kranten, karton, papieren zakken, reclamefolders etc. Daarmee wilde ik de voor mij gekende scenes vanuit mijn kindertijd reproduceren. het gescheurde en kapotte van de collage geeft tegelijkertijd een uiting aan het verdriet dat ik voelde. 

8b30e663073671.5aa555a491309.jpg
d72dea63073671.5aa555a490f51.jpg

Dit werk zal eind 2018 gepubliceerd worden in Taiwan. Ik weet nog niet of er tekst bij zal komen. Volgens mij kunnen de prenten ook zonder tekst. Trouwens vind ik dat de scenes zich niet alleen beperken tot Taiwan, het kan zich in eender welk land afspelen. 

2. Wat doe je nog, naast kunst kijken en maken, dat jou inspireert?

cd55e363073671.5aa555a491e5c.jpg

Ik werd eigenlijk een illustrator omdat ik in niets anders goed was. Maar ik hou ervan te spelen met de textuur van het beeld. Wanneer ik niet illustreer, ben ik een gek wordende moeder van een dochter die in de 'terrible two' fase zit! 

 

 

3. Is er een artiest die jou inspireert of die jou geholpen heeft om je eigen visuele taal te vinden? 

Ik surf vaak gewoon op het net en kijk naar de compositie en kleuren van andere kunstenaars. Elke kunstenaar heeft andere eigenschappen, en het werk van anderen inspireert me geweldig. Daarnaast zijn er zoveel mooie momenten in het leven die me inspireren. Straten, licht, mensen,... 

lian an.jpg

4. Waar werk je? Heb je eigen atelier? 

Currently working at home. I plan to find a studio for several years.

5. Welk proces volg je van een idee naar een illustratie? 

Dat is moeilijk te zeggen, omdat ik gewoon op intuïtie en gevoel teken. Er is - denk ik - geen proces. Als dat wel zo is, denk ik dat ik eerst bedenk wat de protagonist zal zijn, daarna het medium dat erbij pas en dan : aan het werk! 

6. Zijn er thema's waar je graag rond werkt? Is er iets 'typisch' in je werk, een kenmerkende, weerkerende stijl? 

Ik hou ervan om steden en planten te tekenen, omdat ik vind dat er verschillende uitdrukkingsniveaus zijn bij steden en planten. Maar een echte stijl plakken op mijn tekeningen kan ik niet, omdat ik op mijn gemoed, mijn humeur teken. Maar soms werk ik in opdracht aan de hand van een tekst natuurlijk. Meestal werk ik met kleurtjes en acryl maar sinds kort heb ik de collage ontdekt.  

a1bf8663073671.5aa555a492280.jpg
94cff963073671.5aa555a4925ba.jpg

7. Heb je een bepaald doel voor ogen wanneer je een illustratie maakt? 

Meestal heb ik geen bedoeling, maar ik probeer me wel 'voldaan' te voelen door mooie illustraties te creëren. Het is mijn doel om tot mijn dood te kunnen illustreren. 

4a2c3e63073671.5aa555a491647.jpg

8. Heb je een lezer in gedachten wanneer je werkt? Hoe ziet jouw lezer eruit? 

Dat is een goede vraag! Ik heb er nog nooit over nagedacht! Ik denk dat die lezer er net als ik uitziet, met een passioneel hart. 

10. Zijn er kunstenaars of illustratoren waarvan je houdt en die we zouden moeten kennen? 

Ik hou van heel veel kunstenaars! Onlangs ontdekte ik Catarina Sobral. Haar composities en kleuren verrassen me steeds opnieuw. Haar werk is grafisch en heeft een prachtige textuur. 

Meer werk van Lian An vind je hier: https://www.behance.net/gallery/63073671/Taiwan

Je kan Lian An op facebook volgen: https://www.facebook.com/nonestates