binocle filosofie

 

Elke dag stap je je eigen huis binnen. Je maakt de deur open, hangt je je jas aan de kapstok en wandelt blindelings, al of niet met stommelende kinderen om je heen, naar de keuken of living. Je maakt het eten, brengt die kinderen naar bed, rommelt een beetje rond, je vlijt je in de zetel en je leest de krant. Het is jouw huis, het is er gezellig, je bent er thuis, alles gaat ongedwongen en (relatief) makkelijk.  

Cultuur is als duizend nieuwe deuren. Achter elke deur huist een andere indeling, een andere sfeer, andere gewoonten. We lopen zelden binnen bij onze buren en nooit bij mensen die we niet kennen. Maar via literatuur, theater, dans en beeldende kunst krijgen we wél zicht op hoe het eraan toe gaat achter die deuren, bij de buren en verder weg.

Met woorden, verf, potloden, foto’s, klei, muziek, lichamen zijn mensen in staat geweldige verhalen te schrijven die ons nieuwe, parallelle levens geven. Door andermans verhalen te beluisteren of te bekijken verstilt de tijd. Het zijn deuren naar nieuwe, nog niet gekende plekken. Ze openen, geeft een gevoel van gewonnen tijd en nieuwe ruimte. Ze openen, biedt een frisse kijk op ons eigen huis, de inrichting, onze gewoonten. Ze openen, vergroot het begrip voor andere smaken, gewoonten, reacties.

Het is belangrijk dat we op gezette tijdstippen ongekende deuren openen. In deze snelle maatschappij brengt cultuur een beetje rust en reflectie. Dat kan nooit kwaad.  Binocle wil ertoe bijdragen dat meer mensen, klein en groot, meer deuren openen en meer momenten genieten van alle wonderlijke verhalen die door anderen gemaakt en verteld worden. Zo krijgen we een bredere blik, wat extra inzicht en minder spijt van ‘had ik maar dit’ en ‘had ik maar dat’. Zo bouwen we een stock aan ervaringen om ons over te verwonderen en om te herinneren.