Kurt

Kurt is uroloog, echtgenoot en vader van drie zonen. Hij heeft een fascinatie voor auto's en voor Italië. Hij ontspant zich door te tuinieren. Veel tijd heeft hij niet over, maar af en toe wil hij wel graag naar toneel en in de vakantie ontspant hij het best met een boek. Met zijn zonen kijkt hij graag naar de betere serie.

 

De suggesties van Binocle voor Kurt: 

  • Theater Antigone - Semmelweis met Bruno Vanden Broecke in regie van Raven Ruëll, CC Knokke, april 2017.

(C) K. van der Elst

(C) K. van der Elst

Bruno Vanden Broecke speelt een Hongaarse arts met een tragische levensloop: hij staat bekend als de vader van de antiseptische methode, maar tijdens zijn leven wordt hij totaal miskend. In zijn tijd gaan artsen rechtstreeks van een autopsie over tot de behandeling van een bevallende vrouw, waardoor de kraamsterfte maar liefst op 32 % ligt. Semmelweis vermoedt een verband en dwingt de artsen om hun handen te ontsmetten voor iedere operatie. Het experiment werkt: hij dringt het sterftecijfer terug tot 1,5%. Toch weigeren de oversten naar deze "jonge rebel" te luisteren.... 

  • Antonio Pennacchi, Het Mussolinikanaal, De Bezige Bij, 2017, 518 p.

Een historische familiekroniek, die de levens beschrijft van de Peruzzi's, een boerenfamilie die onder het regime van Mussolini vanuit Noord-Italië naar de Agro Pontino trok, een landbouwgebied ten zuiden van Rome dat werd drooggelegd door het graven van een afvoerkanaal naar de zee, destijds het Mussolinikanaal geheten. De auteur laat het verhaal van drie generaties Peruzzi vertellen door een neef, die kort na de Tweede Wereldoorlog geboren is.

  • Serie: The Knick met Clive Owen - te koop op DVD

Dokter John Thackery is een innovatieve chirurg die de dienst leidt in het Knickerbocker hospitaal, in het New York van begin 20ste eeuw. De serie geeft een uitstekende inkijk in het ontstaan van de moderne chirurgie maar is veel meer dan dat: het geeft een onthutsend beeld van een grootstad die heeft af te rekenen met o.a. racisme en drugsgebruik.