Uitstap naar de hoofdstad met Rik Wouters en de Vanbuurens

Oog in oog staan met het werk van Rik Wouters is altijd een feest (nog tot 2 juli in Brussel). De scenografie (of het gebrek daaraan) in het Brusselse museum was dat niet. Nadat je op een heel overzichtelijke manier (met korte, heldere teksten en een aantal welgekozen werken) door het leven van de kunstenaar wordt geloodst in de eerste kamer, wordt de kijker nadien aan zijn lot overgelaten en krijgt hij nadien helemaal geen context meer. De schilderijen hangen op zichzelf, zonder duiding, niet chronologisch. Kijk, dat hoeft natuurlijk ook niet echt, je wordt zo als kijker uitgedaagd om zelf verbanden te zoeken, maar evengoed is het een gemiste kans om het publiek nog veel dieper in de wereld van Rik Wouters binnen te trekken. Om dat toch nog te doen, kan ik de schitterende biografieën van Erik Min aanraden.

Brussel.jpg

Daarin zal je allicht ook iets terugvinden over de Vanbuurens, waarvan vandaag het prachtige huis ‘Museum Vanbuuren’ overblijft in Ukkel. Zij van Antwerpen en hij van Nederland. Ze leerden elkaar in Brussel kennen en bouwden er een prachtig nest: hij ontwierp het huis en zij was verantwoorelijk voor de tuin. Ze hebben er een prachtig Art-Deco interieur achtergelaten vol meesterwerken van de Schilderkunst en het is – als bij wonder – door de oorlog gespaard is gebleven. Er loopt momenteel een tentoonstelling van de Brits beeldhouwer Anthony Caro, maar de trip is ook al de moeite voor enkel het huis en de tuin. Wel opletten dat je je blauwe kaart gebruikt, anders krijg je gegarandeerd een boete.

Tussendoor kan ik je de pizza's van La bottega della Pizza vlak bij de Zavel aanraden (Rollebeekstraat 31). Het is een Rock & Roll tentje met frisse, en bovendien ook nog lekkere bio huiswijn en pizza om duim en vingers bij af te likken. Kijk maar:

Het prachtige kleurgebruik van Rik Wouters vonden we nadien terug in de heerlijke pizza's van La Bottega della Pizza! Nu begrijpen we nog beter wat Nancy G. Heller inspireerde toen ze dit boek schreef: