boeken over woeste zeeën en kolkend water

Noodweer - Marijke Schermer - Van Oorschot - 2016

Marijke Schermer weet in Noodweer met weinig woorden de gevoelswereld van een veertigjarige moeder écht overtuigend op te roepen. Het is prachtig hoe de auteur het water in deze roman laat binnensijpelen als metafoor voor de gevoelens van een koppel in crisis. 

Die dag aan zee - Peter Van Gestel - Querido - 2003

Sip vertelt het verhaal van haar broer die in zee verdronk. In een sobere taal leren we een gezin kennen waarin de communicatie stroef verloopt en de vader-zoon relatie er eentje is van botsen, onbegrip en onmacht. De kleine Sip beschrijft die mikrokosmos vanuit haar nog jonge blik en dat geeft een heel tastbaar verhaal over de breekbaarheid van een gezin. Verschrikkelijk jammer dat dit boek van Peter van Gestel niet meer makkelijk te krijgen is. Behalve in de bib dan.

Boer Boris gaat naar zee - Philippe Hopman & Ted Van Lieshout - Gottmer - 2013

Het meest zorgeloze van alle boeken in dit rijtje. Boer Boris is de 'papieren zoon' van Philippe Hopman en Ted van Lieshout, die erin slagen met een handvol prenten en (rijm)zinnen een prachtige wereld tevoorschijn te toveren. Samen met zijn broer en zus bestiert Boer Boris al het werk op de boerderij.  Maar ook boeren zijn soms aan vakantie toe, dus beslist hij een dagje naar zee te gaan. Let op: he does NOT travel light, en dat brengt een hilarisch tafereel met zich mee! Uit de hele onderneming spat de liefde van boer Boris voor zijn omgeving af. Het is een heerlijke kerel die gelijk al bij eerste lezing in onze harten verdween en er ook met alle Boer-Boris-vervolgverhalen nog niet is uit geraakt. (samen lezen vanaf een jaar of drie)

Birk - Jaap Robben - De Geus - 2014

In Birk voel je de wind in je oren suizen en de zilte zee met spetters tegen je gezicht slaan. Een jongen en zijn moeder wonen op een eiland, zo goed als helemaal alleen. Vader is vermist. Het verhaal ramt de eenzaamheid van deze twee mensen er met flinke halen in. Hartverscheurend hoe Jaap Robben de relaties, de gedragingen en de dynamiek tussen een gezin van drie mensen in een sobere taal schildert. Het boek won de Dioraphte Literatour Publieksprijs, de ANV Debutantenprijs en de Boekhandelsprijs in 2015.

Barbarian Days. A surfing life - Penguin Press - 2016

Als er één ding is dat niet op je bucketlist mag ontbreken, dan is het om ooit eens te surfen. Het moment dat je niet meer over het water 'glijdt' maar wordt 'opgetild' alsof er een laagje lucht tussen jouw plank en de zee ontstaat en je naar de branding rolt, is ook een moment dat je even buiten de wereld staat. William Finnegan heeft er een heel boek over geschreven dat de Pulitzer Prize voor beste biografie won. De journalist heeft ook naast de surfplank heel wat te vertellen over de landen die hij al surfend bezocht en de culturele en sociale verschillen die hij vlijmscherp weet te vatten. Het boek is ook in vertaling verkrijgbaar (Primitieve dagen. Een surfend leven. Prometheus. 2016)

Rivieren - Martin Michael Driessen - Van Oorschot - 2016

Voor wie per vergissing nog niet wist dat 'Rivieren' een klein pareltje is dat ongeveer alle literatuurprijzen won in 2016-2017. Drie verhalen waarin de rivier een hoofdrol speelt met een geweldige verbeeldingskracht en een weldadig anachronistische traagheid in deze TGV-Concorde-tijden.

Lampje - Annet Schaap - Querido - 2017

Nogmaals een loftuiting voor Lampje, het dochtertje van de vuurtorenwachter die opgegroeide op het ritme van de golfslag, het klotsende water en de klamme lucht, het zeewier en de piratentroep, en dan noodgedwongen moet verhuizen naar een akelig huis. Een debuut voor jongens en meisjes van een jaar of tien die spanning en fantasie kunnen verdragen en bovendien van een sprankelende taal houden.

De zee kwam door de brievenbus - Selma Noort - Leopold - 2015

Waargebeurd verhaal over de zondvloed in Zeeland in 1953 die ook in Antwerpen de straten blank zette. Op maat van jonge lezers wordt verteld hoe de jonge Sjaan en Liesje dit drama beleefden. Ontwapenend  hoe een kind op een heel spelende manier met levensbedreigende situaties omgaat en blind vertrouwt op grote mensen. En frappant hoe de scene op de boot vandaag zijn parallel kent in de stroom vluchtelingen die hun overtocht per boot riskeren. De angst van Liesje en Sjaan krijgt daardoor vandaag een universele betekenis en kan zo aanleiding worden tot een boeiend gesprek met de jonge lezer. Dit boek won vorig jaar de Thea Beckmanprijs 2016 voor beste historische kinderboek.