Briek

Briek is een vijftienjarige dromer. Hij speelt gitaar en toneel en houdt van verhalen. Hij noemt zichzelf een piekeraar, een denker, en vaak ligt hij wakker over 'de toestand van de wereld'. Briek vroeg aan Binocle om hem boeken aan te raden voor de wintervakantie.

 

Drie suggesties van Binocle:

  • Erna Sassen, Dit is geen dagboek, Leopold, 2009, 133 p.

Boudewijn is zestien en de pedalen kwijt: zijn mama stierf en hij kreeg ruzie met zijn beste vriendin. Zijn vader verplicht hem, ten einde raad, een dagboek bij te houden. Het schrijven geeft Boudewijn structuur én inzicht en stilaan kan hij opnieuw 'leven'. Erna Sassen is theaterregisseur en schrijfster en viel al verschillende keren in de prijzen.

 

  • Gideon Samson & Julius 't Hart, Overspoeld, Querido, 2014, 173 p.

Pieter trekt na zijn middelbare studies een jaar naar Sri Lanka, waar hij les geeft aan dove en blinde kinderen. Hij wordt er verliefd op de Zweedse Elin; Ze hebben een heerlijke tijd samen maar dan overspoeld de Tsunami het land. Gideon Samson, een veelbekroonde jeugdschrijver, schreef dit boek op basis van zijn gesprekken met Julius 't Hart die zelf in Sri Lanka was op het ogenblik van de Tsunami. Het boek won de 'Gouden Lijst' van 2015.

 

  • Edward van de Vendel & Anoush Elman, De Gelukvinder, Querido, 2014, 335 p.

Hamayun schrijft een toneelstuk over zijn eigen verleden: hoe hij van Afghanistan wegvluchtte, de barre tocht naar Nederland en hoe hij in het Westen gedesillusioneerd aankomt. De meester van het adolescentenboek Edward van de Vendel was initiatiefnemer voor de Slash reeks waarin auteurs samen met een jongere het verhaal schrijven over hun vaak weerbarstige ervaringen. Van de Vendel gaf zelf het goede voorbeeld en schreef deze krachtige roman over een jonge vluchteling samen met Anousha Elman, op wiens leven het is gebaseerd.