Bernard

Bernard heeft altijd in de haven gewerkt. Er bleef vroeger weinig tijd over om op uitstap te gaan en kunst te ontdekken. Dat wil hij nu inhalen. Hij vraagt naar goede boeken over menselijke relaties, naar grootse voorstellingen en momenten met zijn jonge kleinkinderen. 

 

De suggesties van Binocle voor Bernard:

 

  • Mario Vargas Llosa, Het feest van de Bok, Meulenhof, 2000, 445p.

Must-read over de desastreuze gevolgen van macht in foute handen - Mario Vargas Llosa, nobelprijswinnaar in 2010 – is een meester in het observeren van machtsrelaties. In Het feest van de Bok schetst hij een fascinerend beeld van de dictatuur van Trujilo in de Dominicaanse Republiek (1930-1961). Je zou kunnen denken: “Wat heb ik nu met de Dominicaanse Republiek?” maar dat is naast de kwestie: dit is van het beste wat de literatuur heeft voortgebracht en is in tijden van Trumpisme opnieuw hyperrelevant om inzicht te krijgen in wat macht met mensen kan doen.

 

  • Jenny Erpenbeck, Gaan, ging, gegaan, 2016, Van Gennep, 314 p.

Een roman die door verschillende critici in binnen- en buitenland werd genoemd als beste boek gelezen in 2016. Jenny Erpenbeck schrijft een hyperactuele roman over in Duitsland gestrande vluchtelingen. Er ontstaat een dialoog tussen een net gepensioneerde Duitser en de Afrikaanse vluchtelingen die het anecdotische ver overstijgt.

 

  • Jens Christian Grondahl, Portret van een man, Meulenhoff, 2015, 367 p.

Portret van een man, maar ook de eerdere boeken (Dat weet je niet, Voordat we afscheid nemen) zijn aanraders voor wie houdt van het wat ‘stillere’ boek waar (familie)relaties centraal staan. Grondahl weet de tijdsgeest precies te vatten en onderzoekt hoe onverwachte, soms heel kleine elementen een storm veroorzaken binnen een relatie. Een interview met de auteur hoor je hier. 

 

  • Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen, Infinite now, Chaya Czernowin, 18-23 april in Gent, 30 april-6 mei in Antwerpen. 

 e Amerikaans-Israëlische componiste Chaya Czernowin liet zich inspireren op het theaterstuk FRONT (2014) van Luk Perceval over WOI en een tekst van de chinese auteur Can Xue, gekend om haar abstracte en onconventionele stijl. Xue werd als kind in extreem onderdrukte omstandigheden opgegroeid, hetgeen ook in haar werk tot uiting komt. Deze opera zal allicht geen verderlicht schouwspel zijn én het gaat niet om klassieke maar wel om hedendaagse muziek, maar het wordt getipt als een van de beste producties van 2017. Een kort interview met de componiste vind je hier.

 

  • ‘Belgische kortfilms 3+’, zondag 19 maart, 10.30u, Cinema Zuid, Waalse Kaai 47, 2000 Antwerpen

Op zondag 19 maart om 10.30u toont Zazie op zondag, de kinderprogrammatie van Cinema Zuid, ‘Belgische kortfilms’ voor kinderen vanaf 3+. Deze kortfilms zijn pareltjes zonder tekst maar mét prachtige beelden. Voor kinderen vanaf 6+ speelt op hetzelfde moment Siv gaat logeren. Goed om weten: bij Cinema Zuid kan je enkel cash betalen (3€ voor de kinderen, 5€ voor volwassenen).