Briek

Briek is een vijftienjarige dromer. Hij speelt gitaar en toneel en houdt van verhalen. Hij noemt zichzelf een piekeraar, een denker, en vaak ligt hij wakker over 'de toestand van de wereld'. Briek vroeg aan Binocle om hem boeken aan te raden voor de wintervakantie.

 

Drie suggesties van Binocle:

  • Erna Sassen, Dit is geen dagboek, Leopold, 2009, 133 p.

Boudewijn is zestien en de pedalen kwijt: zijn mama stierf en hij kreeg ruzie met zijn beste vriendin. Zijn vader verplicht hem, ten einde raad, een dagboek bij te houden. Het schrijven geeft Boudewijn structuur én inzicht en stilaan kan hij opnieuw 'leven'. Erna Sassen is theaterregisseur en schrijfster en viel al verschillende keren in de prijzen.

 

  • Gideon Samson & Julius 't Hart, Overspoeld, Querido, 2014, 173 p.

Pieter trekt na zijn middelbare studies een jaar naar Sri Lanka, waar hij les geeft aan dove en blinde kinderen. Hij wordt er verliefd op de Zweedse Elin; Ze hebben een heerlijke tijd samen maar dan overspoeld de Tsunami het land. Gideon Samson, een veelbekroonde jeugdschrijver, schreef dit boek op basis van zijn gesprekken met Julius 't Hart die zelf in Sri Lanka was op het ogenblik van de Tsunami. Het boek won de 'Gouden Lijst' van 2015.

 

  • Edward van de Vendel & Anoush Elman, De Gelukvinder, Querido, 2014, 335 p.

Hamayun schrijft een toneelstuk over zijn eigen verleden: hoe hij van Afghanistan wegvluchtte, de barre tocht naar Nederland en hoe hij in het Westen gedesillusioneerd aankomt. De meester van het adolescentenboek Edward van de Vendel was initiatiefnemer voor de Slash reeks waarin auteurs samen met een jongere het verhaal schrijven over hun vaak weerbarstige ervaringen. Van de Vendel gaf zelf het goede voorbeeld en schreef deze krachtige roman over een jonge vluchteling samen met Anousha Elman, op wiens leven het is gebaseerd.

 

Guller

Guller is tandarts en heeft drie jonge kinderen tussen 4 en 8 jaar. Ze las vroeger zelf weinig en ging nooit naar voorstellingen. Dat wil ze anders aanpakken voor haar kinderen en daarom vraagt ze advies aan Binocle: het betere kinderboek, mooie voorstellingen en ook af en toe een tentoonstelling om de kinderen binnen te leiden in de wereld van kunst en cultuur. 

 

Suggesties van Binocle voor de kinderen van Guller:

Voor de 8-jarige:

  • Maria Parr, De wonderlijke lotgevallen van Olle en Lena, Lannoo, 2007, 152 p.

de wonderlijke lotgevallen.jpg

De Noorse Maria Parr werd in binnen- en buitenland bekroond met dit heerlijke boek over een vriendschap tussen de negenjarige Ole en Lena. Ze wonen in een Noors dorpje omringd door bossen en water en ravotten er samen op los tot de volwassenen hun leventje komen verstoren.  Een prachtige karakterschets van twee verschillende kinderen - de ene een stoutmoedige durfal, de andere een bedachtzame denker - die elkaar doen groeien.

 

  • De Spreeuw, studio Orka, zat en zon 18 - 19 maart, Antwerpen.

Knots-Zotte voorstelling voor jongens en meisjes van zeven jaar en ouder - Studio Orka speelt familievoorstellingen, meestal buiten de theaterzaal op verrassende plaatsen. Maar deze keer kiezen ze toch voor de zaal en onderzoeken ze in hun voorstelling hoe theater werkt en hoe het er achter de coulissen aan toe gaat? Soms wordt het gênant, soms hilarisch: Studio Orka zoekt naar de snijlijn tussen parodie en emotie.

 

Voor de 4-jarige, maar even tof voor het hele gezin:

  • Carson Ellis, Kek is Tak?, Leopold, 2016, 40 p.

Een prachtig geïllustreerd boek voor alle leeftijden om samen te lezen: Carson Ellis is de Amerikaanse kunstenares die dit wonderlijk boek Kek is tak? maakte. Het is een prentenboek dat zich slechts met mondjesmaat prijsgeeft. Eens je het boek de aandacht geeft die het verdient, word je onder andere beloond met een nieuwe geheimtaal voor heel het gezin. Imme Dros heeft dit boek meesterlijk vertaald. Meer over Carson Ellis vind je hier: www.carsonellis.com

 

Voor de drie kinderen:

  • Behoud de Begeerte en HetPaleis - De kleine lettertjes - elke dag van 29 april tot 7 mei van 15.00u tot 16.30u in Het Paleis in Antwerpen

Kinderboekenschrijvers Joke van Leeuwen, Bart van Nuffelen en Daan Remmerts de Vries komen voor eerste lezertjes voorlezen uit eigen werk, terwijl tekenaars 'live' tekenen tijdens het voorlezen. Van het beste wat het Nederlandstalig boekenland te bieden heeft, live voor de allerkleinsten!

Kurt

Kurt is uroloog, echtgenoot en vader van drie zonen. Hij heeft een fascinatie voor auto's en voor Italië. Hij ontspant zich door te tuinieren. Veel tijd heeft hij niet over, maar af en toe wil hij wel graag naar toneel en in de vakantie ontspant hij het best met een boek. Met zijn zonen kijkt hij graag naar de betere serie.

 

De suggesties van Binocle voor Kurt: 

  • Theater Antigone - Semmelweis met Bruno Vanden Broecke in regie van Raven Ruëll, CC Knokke, april 2017.

(C) K. van der Elst

(C) K. van der Elst

Bruno Vanden Broecke speelt een Hongaarse arts met een tragische levensloop: hij staat bekend als de vader van de antiseptische methode, maar tijdens zijn leven wordt hij totaal miskend. In zijn tijd gaan artsen rechtstreeks van een autopsie over tot de behandeling van een bevallende vrouw, waardoor de kraamsterfte maar liefst op 32 % ligt. Semmelweis vermoedt een verband en dwingt de artsen om hun handen te ontsmetten voor iedere operatie. Het experiment werkt: hij dringt het sterftecijfer terug tot 1,5%. Toch weigeren de oversten naar deze "jonge rebel" te luisteren.... 

  • Antonio Pennacchi, Het Mussolinikanaal, De Bezige Bij, 2017, 518 p.

Een historische familiekroniek, die de levens beschrijft van de Peruzzi's, een boerenfamilie die onder het regime van Mussolini vanuit Noord-Italië naar de Agro Pontino trok, een landbouwgebied ten zuiden van Rome dat werd drooggelegd door het graven van een afvoerkanaal naar de zee, destijds het Mussolinikanaal geheten. De auteur laat het verhaal van drie generaties Peruzzi vertellen door een neef, die kort na de Tweede Wereldoorlog geboren is.

  • Serie: The Knick met Clive Owen - te koop op DVD

Dokter John Thackery is een innovatieve chirurg die de dienst leidt in het Knickerbocker hospitaal, in het New York van begin 20ste eeuw. De serie geeft een uitstekende inkijk in het ontstaan van de moderne chirurgie maar is veel meer dan dat: het geeft een onthutsend beeld van een grootstad die heeft af te rekenen met o.a. racisme en drugsgebruik. 

 

Madeleine

Madeleine is 72 jaar. Ze heeft tot haar 67ste gewerkt en vandaag staat ze meer dan ooit midden in het leven. Wanneer ze niet tuiniert, kijkt ze het allerliefst films. Ze heeft een open blik en wil graag verhalen van over heel de wereld leren kennen. Ze vroeg Binocle om een filmprogramma samen te stellen zodat ze zoveel mogelijk films van Mooov zou kunnen zien.

 

Binocle stelde een pittig programma samen voor Madeleine en haar man met films geprogrammeerd in Turnhout, Knokke, Beringen en Genk. Omdat ze soms vier films op een dag zagen, zocht Binocle voor hen ook gezellige restaurants uit en unieke plekjes in deze steden. Binocle maakte de reservaties en zorgde voor heldere routebeschrijvingen naar en in deze steden.

Latifa

Latifa is moeder van drie dochters (4, 9 en 13 jaar). Alle vier houden ze van dansen en van mode. Latifa wil haar kinderen inspireren en vroeg Binocle om kindvriendelijke tips rond dans en mode.

 

Suggesties van Binocle voor Latifa en haar dochters:

 

  • TIP: Hou de facebookpagina en de website van Fabuleus in het oog!

Fabuleus is een productiehuis voor dans en theater. Het biedt jongeren en jongprofessionelen artistieke omkadering om hun passie en talent als speler, danser of maker te ontwikkelen en heeft op dat vlak ook een internationale voorbeeldfunctie. Fabuleus schrijft vaak audities uit voor kinderen en jongeren die graag dansen en in een voorstelling willen meedoen!

 

  • Horses, Kabinet K, 15 tem 18 februari, HETPALEIS, Meistraat 2, 2000 Antwerpen.

(c) Kurt van der Elst

(c) Kurt van der Elst

Dansvoorstelling voor kinderen en hun ouders van Kabinet K, het Vlaams gezelschap dat de wereld verovert! Kabinet K maakt rake dansante voorstellingen met zowel professionele dansers als kinderen. Horses is een energieke dansvoorstelling met drie volwassen dansers en vijf jonge kinderen tussen acht en elf jaar. Allemaal zijns: ze verbonden in een unieke een-op-een relatie, zoals ruiter en paard. Horses gaat over groot willen zijn en over kind willen blijven, over macht en kwetsbaarheid, over dragen en gedragen worden. Op livemuziek.

 

  • Rik Wouters en het huiselijk Utopia, tot 26 februari, Modemuseum, Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen

Geslaagde combinatie van huiselijkheid, de beste Belgische mode en de eerste impressionist van Vlaanderen. De tentoonstelling zet de geborgenheid en intimiteit in het oeuvre van Rik Wouters centraal op een volstrekt originele manier: de schilderijen worden in een huiselijke setting getoond, dicht bij elkaar als collage of achter een gordijn van de beste modeontwerpen. Heel knap is de dialoog tussen Wouters' werk en dat van de modeontwerpers: de lichte zijden jurken van Chris Wijnants waarvan de strepen terugkomen in de japon van Nel, het buitenleven in het werk van de schilder in symbiose met de prachtige mantels en aristocratische jagerssilhouetten van Veronique Branquinho.   

 

  • Lisbeth Gruwez en Daniel Linehan, Double Bill, vrijdag 24 maart, deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen. 

Dans zonder dat je aan je stoel gekluisterd zit: twee voorstellingen in deSingel op één avond. Not about everything van Daniel Linehan is een herneming van zijn voorstelling van 2010 waarvan deSingel zo onder de indruk was, dat ze Linehan sindsdien elk jaar programmeert. In 'Lisbeth Gruwez dances Bob Dylan' zie je de gelauwerde Vlaamse danseres aan het werk gedurende 50 minuten.

Gilles

Gilles studeert sinds kort in Antwerpen en wil meer tijd maken voor toneel. Hij zegt zelf dat hij met een 'open blik' wil proeven van wat er in een grote stad op dit vlak gebeurt. 

Voor Gilles stelt Binocle o.a. dit voor:

  • De Parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken, Thomas Verstraeten.

zat 20 mei, 22 uur, Frederik Van Eedenplein, Linkeroever, Antwerpen. Tickets te bestellen via deSingel.be

Wie houdt van een avontuur en weg wil van de platgetreden theaterpaden kan op het Antwerpse linkeroever in de buitenlucht naar ‘De Parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken’ waarin Thomas Verstraeten experimenteert met de inwoners van Antwerpen. Hij doet een poging ze te ordenen aan de hand van een vooraf bepaald classificatiesysteem om zo de chaos van het stadsleven te lijf gaan.

 

  • Drie zwaargewichten uit evenveel theatercompagnieën denken na over hun metier

Proefvoorstelling ‘Atelier’, TG Stan – De Koe – Discordia, 22, 23, 24 en 25 februari, Balzaal De Koe, Schildersstraat 9, 2000 Antwerpen.

 Damiaan De Schrijver (TG Stan), Peter van den Eede (De Koe) en Matthias de Schrijver (Maatschappij Discordia) zetten de deuren op voor een aantal proefvoorstellingen van “Atelier” waarin ze het ‘toneelspelersvak’ onderzoeken: ‘Hebben toneelmakers zoals beeldhouwers en schilders een atelier om hun ideeën al of niet in materie om te zetten en zo ja, hoe ziet dat atelier er dan uit ? Wat en waar en hoe en wanneer en waarom werken we? Is het werken? Hoe schetsen we karakters? Wat zetten we in de verf?

 

  • Berlin, verschillende documentaires, 25 tot 27 mei, deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen.

Het werk van Berlin, een gezelschap van artistieke documentairemakers, is nooit vrijblijvend: door de invalshoek die ze kiezen zetten ze de kijken aan het denken over de samenleving. De Singel toont het nieuwe én vroegere werk van Berlin op twee dagen. De documentaire Jerusalem is nu al uitverkocht maar voor Bonanza en Perhaps all the Dragons (wordt vertoond in de voortuin van deSingel) is nog plaats. Een bijzondere manier om een uurtje unieke documentaire te integreren in een Antwerpse stadswandeling. Best nu bestellen. Info over een project dat Berlin in Lissabon opstartte vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=UmW_0hUacQ8 

Bernard

Bernard heeft altijd in de haven gewerkt. Er bleef vroeger weinig tijd over om op uitstap te gaan en kunst te ontdekken. Dat wil hij nu inhalen. Hij vraagt naar goede boeken over menselijke relaties, naar grootse voorstellingen en momenten met zijn jonge kleinkinderen. 

 

De suggesties van Binocle voor Bernard:

 

  • Mario Vargas Llosa, Het feest van de Bok, Meulenhof, 2000, 445p.

Must-read over de desastreuze gevolgen van macht in foute handen - Mario Vargas Llosa, nobelprijswinnaar in 2010 – is een meester in het observeren van machtsrelaties. In Het feest van de Bok schetst hij een fascinerend beeld van de dictatuur van Trujilo in de Dominicaanse Republiek (1930-1961). Je zou kunnen denken: “Wat heb ik nu met de Dominicaanse Republiek?” maar dat is naast de kwestie: dit is van het beste wat de literatuur heeft voortgebracht en is in tijden van Trumpisme opnieuw hyperrelevant om inzicht te krijgen in wat macht met mensen kan doen.

 

  • Jenny Erpenbeck, Gaan, ging, gegaan, 2016, Van Gennep, 314 p.

Een roman die door verschillende critici in binnen- en buitenland werd genoemd als beste boek gelezen in 2016. Jenny Erpenbeck schrijft een hyperactuele roman over in Duitsland gestrande vluchtelingen. Er ontstaat een dialoog tussen een net gepensioneerde Duitser en de Afrikaanse vluchtelingen die het anecdotische ver overstijgt.

 

  • Jens Christian Grondahl, Portret van een man, Meulenhoff, 2015, 367 p.

Portret van een man, maar ook de eerdere boeken (Dat weet je niet, Voordat we afscheid nemen) zijn aanraders voor wie houdt van het wat ‘stillere’ boek waar (familie)relaties centraal staan. Grondahl weet de tijdsgeest precies te vatten en onderzoekt hoe onverwachte, soms heel kleine elementen een storm veroorzaken binnen een relatie. Een interview met de auteur hoor je hier. 

 

  • Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen, Infinite now, Chaya Czernowin, 18-23 april in Gent, 30 april-6 mei in Antwerpen. 

 e Amerikaans-Israëlische componiste Chaya Czernowin liet zich inspireren op het theaterstuk FRONT (2014) van Luk Perceval over WOI en een tekst van de chinese auteur Can Xue, gekend om haar abstracte en onconventionele stijl. Xue werd als kind in extreem onderdrukte omstandigheden opgegroeid, hetgeen ook in haar werk tot uiting komt. Deze opera zal allicht geen verderlicht schouwspel zijn én het gaat niet om klassieke maar wel om hedendaagse muziek, maar het wordt getipt als een van de beste producties van 2017. Een kort interview met de componiste vind je hier.

 

  • ‘Belgische kortfilms 3+’, zondag 19 maart, 10.30u, Cinema Zuid, Waalse Kaai 47, 2000 Antwerpen

Op zondag 19 maart om 10.30u toont Zazie op zondag, de kinderprogrammatie van Cinema Zuid, ‘Belgische kortfilms’ voor kinderen vanaf 3+. Deze kortfilms zijn pareltjes zonder tekst maar mét prachtige beelden. Voor kinderen vanaf 6+ speelt op hetzelfde moment Siv gaat logeren. Goed om weten: bij Cinema Zuid kan je enkel cash betalen (3€ voor de kinderen, 5€ voor volwassenen). 

Gerda

Gerda is een vrouw met veel drive: ze heeft een eigen psychologiepraktijk, ze verhuurt haar huis op Airbnb en ze is altijd op stap voor haar 4 kinderen.  Ze wil terug meer tijd maken voor tentoonstellingen en toneel, liefst in de buurt van Brugge waar ze woont of Antwerpen bij haar ouders

 

Binocle stuurde Gerda o.m. deze tips:

  • Peeping Tom, Moeder, dinsdag 11 april, 20.00u, Maz - Magdalenastraat 27, 8200 Brugge.  

Laatste mogelijkheid om in België Moeder te zien van Peeping Tom!

Het dansgezelschap Peeping Tom, opgericht in 2000, sleept sinds 2015 de ene na de andere internationale prijs in de wacht. Het waarmerk van Peeping Tom is een hyperrealistisch podiumbeeld, waarin familie- en gezinssituaties een rijke bron van creativiteit zijn. Dit jaar toont het gezelschap Moeder, het tweede deel van een trilogie die werd ingezet met Vader (2014) en de voorstelling Kinderen (2018) als sluitstuk heeft.  Vanuit het rouwen om een afwezige moeder pakken de dansers het idee van ‘gemis’ aan. Moeder is tegelijk grappig en bevreemdend, verontrustend en herkenbaar. Meer over het werk van Peeping Tom vind je hier

 

  • Toneelhuis en Olympique Dramatique, Risjaar Drei, do 6 april, 20u, De Grote Post, Oostende

(c) Kurt van der Elst

(c) Kurt van der Elst

 Indrukwekkende vertolking van Shakespeare’s koningsdrama door Peter van den Begin, in regie van Tom Dewispelaere en Stijn Van Opstal. Er wordt alleen met lof over deze voorstelling gesproken. Hij is in de grote zalen overal uitverkocht dit seizoen, maar in Oostende zijn (vandaag toch nog) tickets beschikbaar. Bij interesse, best snel boeken.

 

  • Lizz Wright, woensdag 22 februari om 20.30 u in De Roma, Turnhoutsebaan286, 2140 Borgerhout

 Lizz Wright is een Amerikaanse Jazz en Gospel zangeres, die al eerder in De Roma stond. Daarover werd toen geschreven: “(ze) is ongetwijfeld één van de boeiendste artiesten in haar genre met haar mix van jazz, soul en gospel. Live klinkt ze een stuk krachtiger dan op haar platen. Haar diepe, donkere soulstem is van een onwereldse schoonheid. Een artieste op het hoogtepunt van haar kunnen.” (Rootstime.be)  Haar nieuwste plaat ‘Freedom and Surrender’ wordt op applaus onthaald.

 

  • Anton Corbijn. Tot 25 februari, wo tot zat van 13.00u tot 17.00u, Zeno X, Godtsstraat 15, 2140 Borgerhout.

Frank Demaegd toont in zijn galerie nog tot 25 februari een expo van Anton Corbijn, de Nederlandse fotograaf die erin geslaagd is zowat heel de rockende wereld voor zijn lens te halen. Tegelijkertijd toont Zeno X ook werk van  Raoul de Keyser, de Belgisch schilder die herkenbare motieven uit het dagelijkse leven herleidde tot abstracte beelden, waarvan vooral de ‘voetbalvelden’ bij sommigen sterk zijn blijven hangen.